Mediji 21.6.2019 17:04

Danijel Poslek novi odgovorni urednik 1. programa Radia Slovenija

Ljubljana, 21. junija - Novi odgovorni urednik 1. programa Radia Slovenija je postal Danijel Poslek. Na ta položaj ga je s 1. julijem za štiriletni mandat na predlog direktorja Radia Slovenija Mirka Štularja imenoval generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc.

Ljubljana. Radiotelevizija Slovenija (RTVS). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Radiotelevizija Slovenija (RTVS).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poslek, ki bo na mestu odgovornega urednika Radia Slovenija zamenjal Andreja Stoparja, ki jeseni odhaja za dopisnika v ZDA, je dobil tudi močno podporo uredništva. Od 115 članov uredništva se jih je proti njemu izreklo 13, 50 jih ga je podprlo.

Kot je Poslek pojasnil za STA, je tako velike podpore iskreno vesel, ker to "prinaša tudi dodatno odgovornost, da bodo uresničili v celotni ekipi zastavljene cilje in znali odgovoriti na vse izzive, ki jih ta odgovornost prinaša".

"Vesel sem tudi vsake konstruktivne kritike, ki je v teh dneh prišla do mene," je dejal. Prepričan je, da vse to skupaj vodi 1. program Radia Slovenija v pravo smer oz. v tisto smer, ki bo "najbolj odgovarjala temu javnemu medij".

Kar se tiče ekipe urednikov znotraj informativnega programa, je sodelavcem povedal, da si predstavlja, da bo notranjo politiko prevzel nekdanji novinar Večera, zdaj zaposlen na Radiu Slovenija Aleš Kocjan. Za informativni program bodo uvedli koordinatorja, to bo Izidor Grošelj, medtem ko bodo druge redakcije prevzeli: dnevnoinformativno Urška Jovanovič, dopisništvo Dušan Milič, zunanjo politiko pa nekdanji radijski dopisnik iz Bruslja Matjaž Trošt. V vseh ostalih redakcijah 1. programa pa do nadaljnjega ostajajo vršilci dolžnosti ljudje, ki so te redakcije vodili do zdaj, je še dodal Poslek.

Poslek je po navedbah RTV Slovenija zadnja leta deloval kot radijski dopisnik s Ptuja in pripravljal prispevke za štiri radijske programe nacionalnega radia in Multimedijski center RTV Slovenija.

V viziji razvoja 1. programa Radia Slovenija je poudaril pomen informativnega programa. Poudaril je tudi strokovnost in kredibilnost radijskih novinarjev, ki bi lahko svoje vsebine predstavili tudi bolj razširjeno - v obliki komentarjev in analiz ali kot večjo prisotnost v živem dnevnem programu. Obenem je poudaril sodelovanje vseh novinarjev, tudi dopisnikov, pri čemer si želi reorganizirati dopisniško mrežo.

K spremljanju vsebin 1. programa si želi privabiti čim več novih, tudi mladih poslušalcev, s čimer želi ohraniti in nadgraditi vsebine, ki so namenjene njim, in jih z okrepljeno vlogo programa na spletu narediti bolj dostopne. Posebno pozornost bodo še naprej posvečali vsebinam, ki na drugih radijskih postajal ne najdejo toliko prostora - invalidom, manjšinam in etičnim skupinam in rojakom sosednjih držav, so še dodali.