Turizem 8.6.2019 9:35

Po Sloveniji postavljenih 16 predsedniških klopi prijateljstva

Ljubljana, 8. junija - Predsednik republike Borut Pahor in takratni italijanski predsednik Giorgio Napolitano sta leta 2014 na Sveti gori pri Novi Gorici odkrila prvo spominsko klop prijateljstva. V petih letih je Pahor skupaj s tujimi predsedniki v več slovenskih krajih odkril 16 klopi prijateljstva, ki predstavljajo trajen spomin na srečanje.

Nova Gorica. Takratni italijanski predsednik Giorgio Napolitano in predsednik republike Borut Pahor sta odkrila klop miru. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Takratni italijanski predsednik Giorgio Napolitano in predsednik republike Borut Pahor sta odkrila klop miru.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ob uradnih obiskih tujih šefov držav, ki jih gosti Pahor, se je na pobudo predsednika uveljavil poseben del programa, odkritje klopi prijateljstva. Gre za trajen spomin na srečanja s pomembnimi državniki, ki so obiskali Slovenijo in s tem prispevali h krepitvi dvostranskih odnosov med državama, pojasnjujejo v uradu predsednika.

V času od začetka mandata Pahorja so t. i. predsedniške klopi postavili na različnih krajih, ki so večinoma simbolno povezani z državo, iz katere prihaja tuji gost. Mimoidočih ne spominjajo le na obisk tujega državnika ali jim nudijo počitek, temveč jih v simbolnem pomenu pravzaprav spodbujajo k razmisleku o vrednotah, kot so prijateljstvo, medsebojno spoštovanje in mir, še poudarjajo.

Največ klopi prijateljstva je postavljenih v Ljubljani in sicer sedem, dve klopi sta postavljeni na območju občine Nova Gorica, po ena pa v Loki pri Mengšu, Medvodah, Postojni, Celju, Izoli, Planici in na Bledu.

Sledi seznam spominskih klopi po občinah.

Bled

Takratna predsednica Švice Simonetta Sommaruga in Pahor sta klop miru odkrila ob uradnem obisku 15. septembra 2015. Klop stoji pred Festivalno dvorano ob Blejskem jezeru. To je bil namreč priljubljen kraj švicarskega naravnega zdravilca Antona Riklija, ki velja za začetnika zdraviliškega turizma v Sloveniji.

Celje

Poljski predsednik Andrzej Duda in Pahor sta klop prijateljstva odkrila ob uradnem obisku 26. marca 2017. Klop stoji na Starem gradu v Celju, kjer je domovala nekdanja rodbina celjskih grofov. Članico rodbine Ano Celjsko pa so leta 1403 kronali za poljsko kraljico. Leta 2016 je minilo 600 let od njene smrti.

Izola

Predsednik Cipra Nikos Anastasiades in njegov gostitelj sta odkrila klop prijateljstva ob uradnem obisku 9. januarja letos. Klop stoji na promenadi, ki vodi k svetilniku v Izoli. Ta klop nosi sporočilo zavezanosti k miru, saj imata tako Izola kot Ciper v svojem grbu golobico z oljčno vejico, ki je simbol miru.

Kranjska gora

Finski predsednik Sauli Niinistö pa je s slovenskim predsednikom klop prijateljstva odkril ob uradnem obisku 24. maja letos. Klop je postavljena v Planici v dolini skakalnic in bo spominjala na številne uspehe, ki so jih finski tekmovalci dosegli v Sloveniji. Leta 1994 je Finec Toni Nieminen v smučarskih skokih v Planici poletel 203 metre in se v zgodovino zapisal kot prvi človek, ki je preletel mejo 200 metrov in pri tem obstal na nogah.

Ljubljana

Takratni srbski predsednik Tomislav Nikolić in Pahor sta klop miru odkrila ob uradnem obisku 8. oktobra 2015. Klop stoji v ljubljanskem parku Tivoli na mestu s pogledom na srbsko pravoslavno cerkev sv. Cirila in Metoda ob robu parka.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in njen slovenski kolega sta klop prijateljstva odkrila ob uradnem obisku 23. junija 2016. Klop je postavljena na razgledni terasi Ljubljanskega gradu poleg spomenika slovensko-hrvaškemu kmečkemu uporu s pogledom proti Hrvaški.

Takratni gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili in Pahor sta klop prijateljstva odkrila ob uradnem obisku 18. julija 2016. Klop stoji ob Poti spominov in tovarištva na Tbilisijski ulici, ki je poimenovana po prestolnici Gruzije.

Takratni predsednik Ukrajine Petro Porošenko in slovenski predsednik sta klop prijateljstva odkrila ob uradnem obisku 8. novembra 2016. Klop je postavljena v severnem delu spominskega parka Navje, poleg spomenika ukrajinskemu filozofu Grigoriju Skovorodi. Odkrili so jo dan pred 222. obletnico njegove smrti.

Takratni predsednik Črne gore Filip Vujanović in Pahor sta klop prijateljstva odkrila ob uradnem obisku 12. decembra 2016. Klop stoji na križišču Njegoševe in Šmartinske ceste ob spomeniku Petru II. Petroviću Njegošu. Spomenik so postavili leta 2014 ob 200-letnici rojstva črnogorskega pesnika ter posvetnega in duhovnega vladarja.

Slovaški predsednik Andrej Kiska in njegov gostitelj sta klop prijateljstva odkrila ob uradnem obisku 23. aprila lani. Edina klop prijateljstva, ki je tudi t. i. pametna klop in omogoča polnjenje elektronskih naprav, stoji na Bratislavski ulici, ki je poimenovana po prestolnici Slovaške.

Predsednik Madžarske Janos Ader in Pahor sta klop prijateljstva odkrila ob uradnem obisku 19. oktobra lani. Klop stoji na razgledni ploščadi Ljubljanskega gradu, kjer je bil med 5. majem in 23. julijem 1849 zaprt grof Lajos Batthyany, ki je bil prvi ministrski predsednik prve neodvisne madžarske vlade. Klopca je obrnjena v smeri Madžarske.

Medvode

Takratni predsednik Bolgarije Rosen Plevneliev in Pahor sta klop prijateljstva odkrila ob uradnem obisku 25. julija 2016. Klop stoji na sotočju Save in Sore pred knjižnico v Medvodah. Bližnjo vas Vikrče je v 30. letih prejšnjega stoletja redno obiskovala največja bolgarska pesnica in predstavnica modernizma Elisaveta Bagrjana.

Mengeš

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in Pahor sta klop miru in prijateljstva odkrila ob uradnem obisku 30. marca 2015. Klop je postavljena na dvorišču gradu Jable v Loki pri Mengšu, kjer ima sedež center za evropsko perspektivo, ki je del zunanjega ministrstva. Simbolizira prijateljske odnose med državama, ki ju povezuje strateško partnerstvo.

Nova Gorica

Takratni italijanski predsednik Giorgio Napolitano in Pahor sta klop miru odkrila ob srečanju 7. julija 2014. Klop poleg spomenika padlim slovenskim vojakom na Sveti gori pri Novi Gorici sta predsednika odkrila v luči 100. obletnice začetka prve svetovne vojne. Mimoidočim ponuja mesto za razmislek v spomin in opomin, da se vojne grozote ne bi nikoli več ponovile.

Takratni nemški predsednik Joachim Gauck in Pahor sta klop miru in povezovanja v Evropi odkrila ob uradnem obisku 26. novembra 2014. Klop stoji v parku poleg frančiškanskega samostana Kostanjevica pri Novi Gorici.

Postojna

Litovska predsednica Dalia Grybauskaite in predsednik republike sta klop miru in prijateljstva odkrila ob uradnem obisku 1. marca 2016. Klop je postavljena ob vhodu v Postojnsko jamo, ki jo je obiskala litovska predsednica.