#družba 5.6.2019 13:58

Protokolarna darila na pobudi Tri morja odražajo slovensko inovativnost

Ljubljana, 5. junija - Predsedniki držav pobude Tri morja, ki se udeležujejo vrha v Ljubljani, bodo ob tej priložnosti prejeli posebna protokolarna darila. Kot poudarjajo v uradu predsednika republike, so izbrali takšna darila, ki odražajo slovensko inovativnost. Predsedniki bodo prejeli komplet Flow - steklenico s kozarcem za vodo slovenske oblikovalke Tanje Pak.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Poslovni forum pobude tri morja.
Prihod udeležencev na prizorišče foruma.
Foto: Nebojša Tejić/STA

V uradu predsednika republike in protokolu izboru daril posvečajo posebno pozornost, saj so darila po njihovem mnenju pomembna prvina izvajanja promocije in doseganja prepoznavnosti države. "Izbiramo darila, ki poudarjajo slovensko zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino, dosežke sodobne ustvarjalnosti in naših inovatorjev. Pozorni smo na to, da so darila kakovostna in seveda slovenskega porekla," poudarjajo v predsedniški palači.

Predsedniki in predsednice osmih držav, ki se udeležujejo dvodnevnega vrha pobude Tri morja, bodo prejeli komplet Flow - steklenico s kozarcem za vodo priznane slovenske oblikovalke stekla Tanje Pak, ki je za svoje delo prejela številne mednarodne nagrade za dizajn. Za steklenico Flow je prejela Red Dot Design Award 2009.

Člani uradnih delegacij pa bodo prejeli steklenico Diabolo, preprosto steklenico čistih linij, izdelano v Steklarni Hrastnik, ob tem pa še dva tehnološko inovativna slovenska produkta - Ullo, pametni opomnik za pitje vode, ki so ga razvili v podjetju Ulla Labs iz Ljubljane, ter Chipolo, pametni iskalnik predmetov, ki so ga razvili v podjetju Chipolo iz Hrastnika.

Kot simbolno pozornost bodo prejeli še "svinčnik, ki raste". Svinčnik, ki nosi sporočilo "ste, kar posadite", vsebuje ekološko pridelana semena sončnice in nageljna, ki po uporabi svinčnika vzkalijo, so še navedli v uradu predsednika republike.