22.5.2019 8:15

V okviru sejma Liber.ac 2019 konferenca o odprti znanosti

Ljubljana, 22. maja - V Ljubljani se bo danes odvila konferenca o odprti znanosti ter politiki odprtega dostopa do publikacij in podatkov, ki jo organizirata Znanstvena založba in nacionalna točka Open-AIRE. Konferenca bo potekala v okviru sejma akademske knjige Liber.ac 2019 ob 100-letnici Univerze v Ljubljani in Filozofske fakultete v Ljubljani.

Nemčija, Potsdam. Prenosni računalnik, internet, tehnologija. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Potsdam.
Prenosni računalnik, internet, tehnologija.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Domači in tuji gostje bodo predstavili najnovejše smernice glede odprtega dostopa znanstvenih publikacij in raziskovalnih podatkov. Naslovili bodo aktualne teme, kot so odprta znanost v Evropskem raziskovalnem prostoru, Načrt S, koncept FAIR in upravljanje z raziskovalnimi podatki ter Evropski oblak odprte znanosti.

Uvodna nagovora bosta imela vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič in dekan Filozofske fakultete v Ljubljani Roman Kuhar.

Že leta 2018 je v okviru 9. sejma Liber.ac potekal ciklus predavanj z naslovom Odprti dostop v humanistiki, ki ga bodo letos razširili na vse znanosti. V skladu z Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020 bodo namreč morali raziskovalci in (akademski) založniki vse svoje publikacije, članke in raziskovalne podatke, ki so nastali iz nacionalno financiranih raziskav, objaviti v obliki odprtega dostopa, so zapisali organizatorji.

Dogodek, ki je namenjen raziskovalcem s področja vseh znanosti, bo potekal med 10. in 14. uro v predavalnici 34 Filozofske fakultete v Ljubljani.