Podjetja 18.5.2019 10:10

Ljubljansko letališče v pilotnem projektu za preprostejšo prijavo na let

Ljubljana, 18. maja - Družba Amadeus z ljubljanskim letališčem, Adrio Airways in poljskim prevoznikom Lot sodeluje pri pilotnem projektu vkrcavanja z uporabo biometrije. Uspešen preizkus omogoča preprostejšo prijavo na let, varnostni pregled in vkrcanje, pri čemer se čas skrajša za okoli 75 odstotkov, so sporočili iz Adrie.

Brnik. Potniško letalo. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Brnik.
Potniško letalo.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Število potnikov je vsako leto večje in letališka infrastruktura je pod velikim pritiskom, so izpostavili v Adrii in dodali, da bodo čakalne vrste verjetno čedalje večje, če ne bo pravih rešitev. Panoga je, kot so zapisali v Adrii, odgovor na izzive prepoznala v tehnologiji biometrije, saj potnikom omogoča hitrejše in preprostejše postopke na letališču.

Tehnologija letališčem omogoča, da partnerskim letalskim družbam ponudijo boljšo storitev in odpravijo ozka grla ter razbremenijo osebje za zemeljsko oskrbo, da se lahko posveti drugim dejavnostim za stranke, so pojasnili. Letalskim družbam medtem obljublja večjo učinkovitost in krajši čas med poleti.

V sodelovanju z domačim prevoznikom Adrio Airways in poljskim Lotom se je na ljubljanskem letališču 175 potnikov, ki so sodelovali v pilotnem projektu, vkrcalo v rekordnem času. Potekal je tako, da so potniki uporabili aplikacijo Amadeus za pametne telefone, z njo posneli svojo fotografijo in fotografirali sliko v potnem listu ter vstopni kupon. Ti podatki pa so se varno shranili v oddaljeni strežnik, so pojasnili na Adrii.

Fotografija potnika je bila nato zajeta pri izhodu za vkrcanje, sistem pa je za preverjanje veljavnosti potnikove identitete in statusa leta preveril, ali se ujema s tistimi, shranjenimi v strežniku. Po uspešnem ujemanju je bilo poslano sporočilo sistemu za nadzor odhodov, potnik pa se je preprosto vkrcal. Vsi biometrični podatki so bili po 48 urah izbrisani, so še dodali.

V pilotnem projektu so bili časi vkrcanja za okoli 75 odstotkov krajši, kar pomeni, da je vkrcanje potnika trajalo namesto običajnih pet do sedem sekund le dve sekundi, so zapisali v sporočilu za javnost. Amadeusova biometrična rešitev bo na voljo leta 2019.