Podjetja 5.5.2019 8:51

Mlinotest lani za petino povečal vrednost izvoza

Ajdovščina, 5. maja - Ajdovska družba Mlinotest je lani ustvarila 55,9 milijona evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več kot predlani. Dobiček se je povečal za 18 odstotkov na dva milijona evrov. Predvsem pa so v družbi zadovoljni z rastjo izvoza, ki je bila 22-odstotna. Dobre rezultate med drugim dosegajo v Nemčiji in Latinski Ameriki, kjer načrtujejo nove posle.

Gornja Radgona. Izdelki Mlinotesta. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Gornja Radgona.
Izdelki Mlinotesta.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ob velikih investicijah in uvajanju novih izdelkov se je povečal predvsem izvoz, je za STA povedal predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal. Dobre prodajne rezultate med drugim dosegajo v Nemčiji in Latinski Ameriki, kjer se nadejajo nadaljnje širitve poslovanja.

Matična družba Mlinotest je okrog 20 odstotkov celotne prodaje ustvarila na tujih trgih, delež celotne skupine pa je tam še nekoliko višji. Največji izvozni trgi so Italija, Hrvaška, Kolumbija, Panama, Poljska, Avstrija, Nemčija in Francija. Izvozijo največ sušenih testenin, na drugem mestu so poltrajni izdelki, kot so zamrznjen kruh in zamrznjeno pekovsko pecivo, sledijo jim zamrznjene in sveže slaščice.

"Prav v dneh okrog 1. maja smo dostavili prve tovornjake zamrznjenih slaščic drugemu največjemu nemškemu trgovcu. To je posel, ki smo ga pridobili letos, konkurenca zanj je bila zelo huda. Uspeli smo in od tega posla si obetamo ogromno," je poudaril predsednik uprave Mlinotesta.

V zadnjih štirih letih so za investicije vsako leto namenili več kot štiri milijone evrov. Letos bo različnih investicij za okoli tri milijone evrov, tudi zato, ker morajo investicije iz zadnjih let bolje izrabiti. Letos bodo pripravili tudi nov strateški načrt za naslednjih pet let.

V drugi polovici letošnjega leta bodo 1,5 milijona evrov vložili v avtomatizacijo pakirne tehnike v pekarni, še pred tem pa bodo uredili novo skladišče, in sicer hladilnico za zamrznjene izdelke. "S tem odpravljamo še tista zadnja težaška dela, po katerih je bil nekoč znan naš mlin. S tem bomo naredili nekoliko več za zdravje naših zaposlenih," je pojasnil Kobal.

Za leto 2019 Mlinotest načrtuje devetodstotno rast prodaje in desetodstotno rast čistega dobička. "Po treh mesecih lahko rečem, da smo na dobri poti, da bomo zastavljene načrte dosegli in celo presegli," je dejal Kobal.

V matični družbi Mlinotest je okrog 550 zaposlenih, v celotni skupini pa 670. Kljub intenzivni avtomatizaciji in robotizaciji proizvodnje v prihodnjih letih načrtujejo nekaj novih zaposlitev.