Podjetja 15.4.2019 12:32

SID - Prva kreditna zavarovalnica po novem Coface PKZ

Ljubljana, 15. aprila - Francoska družba Coface je zaključila prevzem SID - Prve kreditne zavarovalnice, ki jo je lani jeseni kupila od SID banke. S tem je kreditna zavarovalnica dobila novo ime, in sicer bo odslej poslovala kot Coface PKZ. Prevzem podpira strategijo dobičkonosne rasti družbe Coface v srednji in vzhodni Evropi, so sporočili iz novega lastnika.

SID - Prva kreditna zavarovalnica, ki jo je SID banka ustanovila leta 2005, je največja zavarovalnica na slovenskem trgu kreditnih zavarovanj, ki uspešno posluje. V letu 2018 je zbrala 14,3 milijona evrov bruto premij.

S prevzemom Coface krepi svoj tržni položaj v jadranski regiji. "S širokim naborom storitev in s prostrano mednarodno mrežo bo družba okrepila podporo slovenskim izvoznikom in tako ustvarila dodano vrednost svojim strankam ter prispevala h gospodarskemu razvoju v Sloveniji," so sporočili iz družbe Coface.

Glavni izvršni direktor skupine Coface Xavier Durand je ob tem dejal: "To je po desetih letih prvi večji prevzem družbe Coface. Utrdil bo našo prisotnost v tem pomembnem delu sveta in je povsem v skladu z našim 'Fit to win' strateškim načrtom."

Predsednik uprave SID banke Sibil Silvan verjame, da bo novi strateški lastnik kreditni zavarovalnici s 74 zaposlenimi zagotovil nove priložnosti za razvoj in nadaljnjo rast dejavnosti zavarovalnice. "To ji bo omogočilo dostop do večjega števila izvoznih trgov, kar bo nedvomno prispevalo k razvoju slovenskega gospodarstva," je dejal in dodal, da bo prevzem pozitivno vplival na konkurenčnost v zavarovanju in pozavarovanju nekomercialnih tveganj, ki jih bodo še naprej izvijali v SID banki. "Verjamemo, da bo to dodatno spodbudilo slovenski izvoz in trajnostni gospodarski razvoj Slovenije."

Predsednik uprave Coface PKZ ostaja Sergej Simoniti, ki ga veseli, da so postali del družine Coface. "Kot del skupine SID banke smo v preteklih 27 letih gradili in prispevali k rasti slovenskega gospodarstva. Ponosni smo, da je Coface prepoznal naše dosežke in našo vrednost," je dejal. Simoniti je prepričan, da bodo kot del skupine Coface svojim strankam lahko ponudili še boljše storitve. "Verjamemo, da bomo skupaj s družbo Coface okrepili naš vodilni položaj na trgu in bili prva izbira med kreditnimi zavarovalnicami v jadranski regiji," je povzel.

SID banka je do 100-odstotni delež SID - Prve kreditne zavarovalnice ponudila naprodaj spomladi 2017. "S prodajo želimo doseči boljšo storitev za gospodarstvo in izvoznike ter pridobiti partnerja, s katerim bomo to v praksi tudi udejanili," je tedaj pojasnil Svilan. Kupnino, katere višino niso razkrili, nameravajo nameniti za razvoj novih produktov SID banke.

Poleg Francozov je zavezujočo ponudbo oddala še Zavarovalnica Triglav, a so v prodajalcu izbrali Coface, ki je poleg višje kupnine ponudila tudi dobre možnosti nadaljnje rasti, razvoja in širitve poslovanja kreditne zavarovalnice.

Družba Coface z več kot 70-letno tradicijo ponuja storitve kreditnih zavarovanj in obvladovanja tveganj. Zaposluje okoli 4100 strokovnjakov, ki sodelujejo s 50.000 podjetji po vsem svetu. Konsolidiran promet družbe je leta 2018 dosegel 1,4 milijarde evrov.