1.4.2019 11:11

V Portorožu zaključni simpozij projekta s področja varnosti in sledljivosti hrane

Ljubljana, 1. aprila - V Portorožu se je danes začel zaključni simpozij projekta ERA katedra ISO-FOOD, ki se ukvarja z varnostjo in sledljivostjo hrane z uporabo izotopskih tehnik. Simpozija se udeležuje približno 100 raziskovalcev iz Slovenije in tujine, med glavnimi temami pa bodo pristnost in sledljivost živil ter kakovost in varnost hrane.

Ljubljana. Zelenjava, sadje, paprike. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zelenjava, sadje, paprike.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Konference, ki poteka v Grand hotelu Bernardin, se udeležujejo najuglednejši raziskovalci v evropskem prostoru, med udeleženci pa je tudi veliko mladih raziskovalcev. Prav zato bo konferenca ubrala format, ki bo privlačen tudi za tiste, ki niso poznavalci izotopske kemije, je za STA pojasnila Milena Horvat, vodja odseka za znanosti o okolju Inštitut Jožef Stefan (IJS), ki koordinira projekt.

Program simpozija zajema različne teme na področju živilstva, zdravja in prehrane. Med drugim bodo spregovorili o pristnosti in sledljivosti živil, kakovosti in varnosti hrane, pa tudi o metrologiji v raziskavah živil, bazah podatkov in semantiki, nanomaterialih ter nanotehnologiji in metabolomiki.

Med torkovim večernim druženjem udeležencev konference bo potekal tudi kratek ISO-FOOD znanstveni slam, na katerem bo s triminutnimi predstavitvami na temo svojih raziskav nastopilo šest udeležencev konference. "Slam bo torej družabna popestritev konference, hkrati pa prikaz, da je v neznanstvenih krogih mogoče temo raziskovanja povedati tudi na zelo atraktiven in zanimiv način," je povedala organizatorka slama, raziskovalka IJS in vodja projekta Znanost na cesti Saša Novak.

Projekt ERA katedra ISO-FOOD (ERAChair ISO-FOOD), ki ga vodi raziskovalec David Heath, se je začel izvajati leta 2014, formalno pa se zaključuje junija 2019. Zaključni simpozij projekta je po besedah Horvatove hkrati prvi v seriji simpozijev na temo projekta. Simpozij bo namreč v prihodnje organiziran vsaki dve leti, saj je področje varnosti in sledljivosti hrane zelo aktualno, saj se navezuje tudi na aspekte zdravja in okolja.

Kot je povedala Horvatova, se s tem, ko se končuje evropski projekt, delo katedre šele dobro začenja. Ta bo namreč kot samostojna enota delovala v okviru odseka za znanosti o okolju na IJS in bo gojila kulturo raziskovanja in sodelovanja z različnimi uporabniki, ki ga je postavil evropsko financiran projekt.

Ključnega pomena pa bo sodelovanje z mednarodno podiplomsko šolo Jožefa Stefana, preko katere bo potekalo usposabljanje na podiplomskem študiju skupaj z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in številnimi drugimi univerzami v tujini.

Projekt, ki se ukvarja z varnostjo in sledljivostjo hrane z uporabo izotopskih tehnik, je po besedah Horvatove prvi tovrstni projekt, ki ga je EU financirala v Sloveniji z namenom okrepiti znanstveno odličnost preko mednarodnega sodelovanja in vzpostaviti mehanizme prenosa znanja v prakso preko izobraževanja in sodelovanja z industrijo.

ERA katedra ISO-FOOD razvija inovativne pristope in metode za analizo kovin in njihovih kemijskih in fizikalnih zvrsti, novih organskih onesnažil v hrani, stabilnih in radioaktivnih izotopov in nanodelcev. Združuje znanje in kapacitete štirih raziskovalnih odsekov z vrhunskim znanjem in opremo iz anorganske in organske analizne kemije, izotopske geokemije, elektronske mikroskopije, fizike nanodelcev, znanosti o materialih, znanosti o življenju in računalništva.