Prenovljena blejska Kavarna Park v pričakovanju 15-milijonte kremšnite
Bled, 21. marca - Prenovljena Kavarna Park na Bledu, ki je dom originalne blejske kremne rezine, je po dveh mesecih prenove v petek odprla svoja vrata. V pol milijona evrov vredni prenovi je družba Sava turizem povsem posodobila notranjost kavarne, aktualnim trendom pa je prilagodila tudi gostinsko ponudbo kavarne, ki bo letos prodala 15-milijonto kremšnito.
Bled.
Prenovljena Kavarna Park Bled.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Bled.
Prenovljena Kavarna Park Bled.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Bled.
Prenovljena Kavarna Park Bled.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Bled.
Prenovljena Kavarna Park Bled.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Bled.
Prenovljena Kavarna Park Bled.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Bled.
Prenovljena Kavarna Park Bled.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Bled.
Prenovljena Kavarna Park Bled.
Slaščice.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Bled.
Prenovljena Kavarna Park Bled.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Kot je na današnji predstavitvi prenovljene Kavarne Park povedala direktorica Sava hotelov Bled Mojca Krašovec, so na prenovo Kavarne park, ki je bila nazadnje prenovljena pred 30 leti, čakali res dolgo časa. Prenove so se lotili v dveh fazah, in sicer so lansko jesen prenovili streho, letos pa od 15. januarja v dveh mesecih še notranji ambient.
Podobno kot pri lanski prenovi Rikli Balance Hotela so dali poudarek smrekovemu lesu. "Smreka je najštevilčnejša drevesna vrsta v Sloveniji, ima številne zdravilne lastnosti in ustvarja občutek topline ter domačnosti," je pojasnila Krašovčeva in dodala, da so lokalno noto prostoru dali tako s smrekovim lesom kot z lučmi, poimenovanimi storž, katerih dizajn je bil leta 1964 nagrajen z nagrado Prešernovega sklada.
"Skupaj z ekipo smo veliko delali tudi na prenovi gostinske ponudbe za goste," je povedala direktorica, a dodala, da njihova kraljica še vedno ostaja originalna blejska kremna rezina, ki jo izdelujejo v slaščičarski delavnici Hotela Park po originalnem receptu iz leta 1953, ko je Ištvan Lukačević iz Vojvodine na Bled prinesel recept vojvodinske krem pite ter ji dodal smetano.
Letos bodo predvidoma proti koncu leta izdelali in postregli že s 15-milijonto originalno blejsko kremno rezino. Medtem ko se številne sladice prilagajajo sodobnim trendom, pa kremšnita ostaja taka, kot je bila. Kot je pojasnila Kraševčeva, so že pred leti imeli idejo, da bi naredili nizkokalorično kremšnito, kar pa ni bilo mogoče, saj so sestavine določene. So pa začeli izdelovati tudi majhne kremšnite ter sadne in čokoladne inačice.
Drugi najbolj prodajan artikel v kavarni je kava, pri čemer so se v Kavarni Park ob prenovi odločili za nadgradnjo in prehod na prepoznavno blagovno znamko Illy. Kavarna je poznana tudi po sladoledu oziroma Sladogledu, s katerim je Bled pred dvema letoma dobil naziv najboljše sladoledne destinacije na svetu.
Sicer pa so se pri prenovi ponudbe veliko ukvarjali s sladicami, pri čemer so se ozrli po svetovnih trendih, ki narekujejo monoporcijske sladice. Poleg tega so poskrbeli tudi za sladice za ljudi na različnih dietah. "Tako lahko vsak nekaj najde nekaj zase glede na svoje trenutne prehrambene navade, bodisi zaradi zdravja ali svojega prepričanja," je dejala Kraševčeva.
V kavarni imajo, tako kot že prej, tudi bistrojsko ponudbo hrane, kot so juhe, solate, testenine, pa tudi burgerji in sendviči, ki so v trendu in so bili že doslej priljubljeni med gosti. Široko imajo tudi ponudbo pijač, med katerimi je posebnost smrekov liker izpod rok lokalnega pridelovalca. Prav tako v skladu s trendi ponujajo tudi slovenske gine.
Sava hoteli po prenovi Kavarne Park že snujejo celovito prenovo Hotela Park, v katerem bodo prenovili vseh 217 sob, restavracijo in skupne prostore. "Naredili smo že tri vzorčne sobe in arhitekti aktivno delajo na celotnem konceptu prenove," je povedala Krašovčeva in napovedala, da bo prenova trajala pet mesecev, predvidoma od novembra do konca marca.