20.3.2019 15:32

V EU dogovor o koordinaciji sistemov socialne varnosti

Bruselj, 20. marca - Evropski parlament, Svet Evropske unije in Evropska komisija so v torek dosegli dogovor, ki spreminja evropska pravila o koordinaciji sistemov socialne varnosti držav članic. Dogovor posodablja in varuje pravice državljank in državljanov v drugih državah članicah EU ter olajšuje sodelovanje med nacionalnimi organi.

Belgija, Bruselj. Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Kot je danes sporočila Evropska komisija, je ena od novosti, da bodo imeli iskalci zaposlitve več časa pri iskanju zaposlitve v tujini. Poleg tega bodo obravnavane potrebe po dolgotrajni oskrbi pri starejših ljudeh, ki živijo v tujini. Nacionalni organi bodo imeli na voljo boljša orodja za obravnavanje zlorab ali goljufij in preverjanje socialnovarstvenega statusa napotenih delavcev in delavk.

Komisarka, pristojna za zaposlovanje, socialne zadeve in mobilnost delovne sile, Marianne Thyssen je pozdravila začasni dogovor. "Veseli me, da sta Evropski parlament in Svet EU dosegla začasni dogovor o predlogu komisije, da ta pravila ostanejo pravična, jasna in lažje izvršljiva. Še posebej pa me veseli, ker bodo ta posodobljena pravila pomenila velik korak naprej na področju socialne zaščite naših številnih mobilnih državljank in državljanov," je povedala komisarka.

Evropska komisija si je v zadnjih letih zelo prizadevala olajšati pravično mobilnost delovne sile za državljane, delavce in podjetja, hkrati pa okrepiti boj proti goljufijam. Po besedah Thyssenove so spremenili direktivo o napotitvi delavcev, tako da je enako plačilo za enako delo v istem kraju postalo resničnost. Pred kratkim so dosegli tudi dogovor o ustanovitvi Evropskega organa za delo, da bi zagotovili učinkovito izvrševanje pravil. "Začasni dogovor o koordinaciji sistemov socialne varnosti pa je zadnji korak k pravični mobilnosti delovne sile v Evropi," je poudarila.

Začasni dogovor morata zdaj uradno sprejeti Evropski parlament in Svet EU, je sporočila komisija.

Trenutno v drugi državi članici živi ali dela približno 17 milijonov evropskih državljank in državljanov, kar je dvakrat več kot pred desetletjem. Veliko več pa jih redno potuje v druge evropske države zaradi dopusta, dela in družinskih razlogov.