Mediji 5.3.2019 15:51

Poljudnoznanstvena Frekvenca X praznuje 10 let

Ljubljana, 5. marca - Frekvenca X, radijska oddaja in podkast Vala 202 o znanosti, bo 19. marca praznovala 10 let, v katerih so ustvarjalci poslušalcem ponudili več kot 400 oddaj z več kot 1000 domačimi in tujimi znanstveniki. Obletnico bodo obeležili s posebnim programom in multimedijskimi vsebinami, so sporočili z RTV Slovenija.

Ljubljana, Kavarna Mafija. Srečanje v okviru oddaje Frekvenca X z naslovom Crispr: Revolucionarno ali srhljivo? Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, Kavarna Mafija.
Srečanje v okviru oddaje Frekvenca X z naslovom Crispr: Revolucionarno ali srhljivo?
Foto: Lea Udovč/STA

Prvo okroglo obletnico Frekvence X bodo "radiovedneži", kot si pravijo ustvarjalci oddaje, praznovali z vznemirljivimi oddajami o znanosti na tretji torek v marcu.

Voditelja Maja Ratej in Matej Praprotnik, soavtor prve oddaje pred desetletjem, bosta v studio povabila domače in tuje goste, pripravljajo radijski kviz, poklicali bodo na najbolj nenavadne kotičke planeta, iskali ljudske razlage znanstvenih fenomenov in predvsem dokazali, da so strahovi pred nerazumevanjem in kompleksnostjo znanosti odveč, so v sporočilu za javnost zapisali na RTV Slovenija.

Sicer ustvarjalci Frekvence X, Luka Hvalc, Maja Ratej, Maja Stepančič in Jan Grilc, poslušalce ob četrtkih opoldne spoznavajo s temami, kot so etični in strokovni izzivi medicine v prihodnosti, mesta prihodnosti, ali obstaja možnost za življenje še kje v vesolju ter kdaj bo človek stopil na Mars.

Kot so se pohvalili na RTV, ekipa Frekvence X izzive moderne znanosti poslušalcem predstavlja v sodelovanju s strokovnimi sodelavci in gosti z različnih področij, od naravoslovja do humanizma.

"V poplavi primerov banalizacije in komercializacije znanstvenih, pa tudi medijskih vsebin nasploh, je Frekvenca X, prav nasprotno, protiutež in dokaz, da imajo tudi zahtevne vsebine v medijih prihodnost, če so profesionalno in ustvarjalno zasnovane ter sodobno izvedene," so zapisali.

Ob tem Frekvenca X spada med bolj priljubljene podkaste Radia Slovenija in je ena od prvih slovenskih radijskih oddaj, ki je doživela uspeh kot podkast.

Ustvarjalci so za svoje delo pred kratkim prejeli nagrado Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2018, leta 2015 pa so bili nagrajeni z nagrado za izjemne novinarske dosežke Čuvaj/Watchdog, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije.

Oddaja je bila na pobudo novinarke in urednice na Valu 202 Mije Škrabec Arbanas prvič na sporedu 19. marca 2009.