Podjetja 12.2.2019 12:50

SŽ podpisale pogodbo za nakup štirih novih lokomotiv

Ljubljana, 12. februarja - Družba SŽ-Tovorni promet je s češkim proizvajalcem CZ Loko danes podpisala pogodbo za nakup štirih novih dizelskih lokomotiv za premik za uporabo na koprski tovorni postaji. Vrednost posla je 7,46 milijona evrov brez DDV oz. 9,10 milijona evrov z davkom. Nove lokomotive bodo bistveno bolj varčne, hkrati pa za četrtino zmogljivejše.

Ljubljana.
Družba SŽ-Tovorni promet je s češkim proizvajalcem CZ Loko danes podpisala pogodbo za nakup štirih novih dizelskih lokomotiv za premik za uporabo na koprski tovorni postaji.
Premikalna lokomotiva podjetja CZ Loko.
Foto: Slovenske železnice/STA

Lokomotive modela effishunter 1000 so za 25 odstotkov zmogljivejše, manj hrupne in dosegajo najsodobnejše okoljske standarde. Izdatno nižji bodo stroški vzdrževanja, večja bo zanesljivost, hkrati pa bo poraba goriva na opravljeno delo bistveno nižja, so sporočili iz SŽ.

SŽ-Tovorni promet na ranžirnih in razporednih postajah po vsej državi za sestavo in razstavo vlakov, dostavo in odvoz vagonov do in od uporabnikov, na ravninskih delih pa tudi za vleko lažjih tovornih vlakov uporablja 37 premikalnih lokomotiv.

Nabava omenjenih štirih lokomotiv je del celovite posodobitve voznega parka SŽ-Tovornega prometa. Leta 2017 in 2018 so med drugim nabavili 100 sodobnih vagonov za prevoz rude, do leta 2025 načrtujejo še nakup 20 sodobnih in zmogljivih električnih lokomotiv ter 400 tovornih vagonov. Hkrati že poteka posodobitev obstoječih premikalnih lokomotiv. Do leta 2021 bo celovito prenovljenih 12 premikalnih lokomotiv.

Podjetje SŽ-Tovorni promet, ki na leto prepelje okoli 21 milijonov ton tovora, bo štiri nove premikalne lokomotive uporabljalo na tovorni postaji Koper, ki je po obsegu dela po njihovih navedbah najpomembnejša tovorna postaja na slovenskem železniškem omrežju.

Nove premikalne lokomotive bodo omogočile povečanje konkurenčnosti in kakovosti storitev na visoko konkurenčnem prevoznem trgu, obenem pa pomenile pomemben korak naprej pri izpolnjevanju vse zahtevnejših okoljevarstvenih predpisov, so še dodali.