Turizem 10.2.2019 8:30

Nordijski center Planica uspešno posluje in načrtuje nov namestitveni objekt

Planica, 10. februarja - Nordijski center Planica deluje že več kot tri leta in beleži dobre poslovne rezultate. Pri obisku prednjačijo športniki, med turisti pa je največ zanimanja za spust po jeklenici in vodene oglede. Pred letom 2023, ko bo Planica gostila nordijsko svetovno prvenstvo, naj bi prenovili sistem zasneževanja, v načrtu pa je tudi nov nastanitveni objekt.

Planica Nordijski center Planica, dolina Tamar. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Planica
Nordijski center Planica, dolina Tamar.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Direktor Zavoda za šport Republike Slovenije Planica Jelko Gros je za STA povedal, da so z načinom dela in uspešnostjo nordijskega centra zelo zadovoljni. "Presegamo načrte, ki smo si jih zastavili," je dejal in izpostavil, da poslujejo s presežkom, ki si ga ne delijo, temveč ga vlagajo nazaj v center.
        
Trenutno večjih investicij sicer ni. "Bo pa zagotovo treba kaj postoriti pred svetovnim prvenstvom," je dejal in napovedal nadgradnjo sistema za zasneževanje z zamenjavo nekaterih snežnih topov in teptalcev. Poleg tega imajo v načrtu nov nastanitveni objekt, saj imajo po ureditvenem načrtu ob letalnici prostor za objekt, v katerem bi bilo lahko 60 ležišč.

Kot je pojasnil Gros, bodo šli v to investicijo, ko bodo zaključili finančno konstrukcijo. "Ne vemo še, kdaj bo nov nastanitveni objekt uresničen. Poskusili pa bomo, da bo do svetovnega prvenstva pod streho," je dejal.

V Planici sicer že deluje en športni hotel. Hotel Dom Planica izpolnjuje zahteve vrhunskih športnikov in je s telovadnico ter regeneracijskim programom dobra dopolnitev tehničnim treningom. Hotel, ki ponuja tudi višinske sobe, po Grosovih besedah dobro posluje. V povprečju je zaseden okoli 60-odstotno in je odprt vse leto.

Čeprav prevladujejo športne reprezentance, saj so pogoji za trening v Planici odlični, pa je hotel odprtega tipa in je v njem tudi med 20 do 30 odstotkov turistov, ki prihajajo iz vsepovsod. Na podlagi turistične takse so ugotovili, da so gostili ljudi iz 48 različnih držav. Težko pa Gros presodi, katera sezona, zimska ali poletna, je za Planico močnejša, saj jih poleti obišče poleti veliko turistov, pozimi pa je Planica raj za nordijsko smučanje.

Njihov najbolj priljubljen turistični produkt je jeklenica, ki ponuja spust z vrha letalnice, zelo priljubljeni pa so tudi vodeni ogledi. Z vetrovnikom je bilo sprva nekaj težav, sedaj pa tudi ta znova obratuje, je pojasnil Gros.

Kar se športnih produktov tiče, so medtem najbolj obiskane skakalnice, na katerih letno zabeležijo 19.000 trening enot, v garaži, v kateri tudi poleti ponujajo proge za tek na smučeh, pa letno naštejejo od 4000 do 5000 trening enot.

Po Grosovih besedah zaenkrat ne čutijo bistvene potrebe po tem, da bi se v Planici lotili razvijanje še kakšne dodatne dejavnosti, rajši se osredotočajo na krepitev obstoječih. "Ljudje pridejo zaradi naše posebne ponudbe. Planica deluje kot odprt prostor, v katerem se lahko vsak odloči, kaj želi početi," je izpostavil.

Potem ko je v minulih letih država poskrbela za ureditev prometne infrastrukture s prenovo ceste od Jesenic do Kranjske Gore in izgradnjo krožišča v Ratečah ter kolesarske steze do Planice, je Gros z infrastrukturo za nordijski center zadovoljen. Problemi pa so v času organizacije tekem svetovnega pokala, ko bi potrebovali več možnosti parkiranja in širokopasovne internetne povezave.

Zelo dobrodošel bi bil tudi kakšen nastanitveni objekt višje kakovosti v Kranjski Gori, kar bi zaradi pestrosti gostov potrebovala celotna destinacija, je ocenil Gros.