Startupi 13.2.2019 8:00

Slovenski startup s filtri za mikroplastiko v pralnih strojih

Ljubljana, 13. februarja - Slovensko startup podjetje PlanetCare orje ledino na področju filtrov za mikroplastiko za pralne stroje, s katerimi želi čim bolj zmanjšati izpuste mikroplastike, ki nastanejo ob obrabi sintetičnih vlaken med pranjem oblačil.

München Predstavitev 3D tiskanja delov za PlanetCare filter za mikrovlakna iz odpadne plastike. Foto: PlanetCare

München
Predstavitev 3D tiskanja delov za PlanetCare filter za mikrovlakna iz odpadne plastike.
Foto: PlanetCare

München 3D tiskanje delov za PlanetCare filter za mikrovlakna iz odpadne plastike. Photo: PlanetCare

München
3D tiskanje delov za PlanetCare filter za mikrovlakna iz odpadne plastike.
Photo: PlanetCare

Ljubljana, Tehnološki park Ljubljana. Na državnem finalu natečaja poslovnih idej s področja zelenih tehnologij ClimateLaunchpad so zmagale ekipe Trilobit, Planetcare in Milkywaste. Foto: Tehnološki park

Ljubljana, Tehnološki park Ljubljana.
Na državnem finalu natečaja poslovnih idej s področja zelenih tehnologij ClimateLaunchpad so zmagale ekipe Trilobit, Planetcare in Milkywaste.
Foto: Tehnološki park

Ob vsakem pranju perila se v okolje izpusti velika količina mikrovlaken, ki nato končajo v prehranski verigi in predstavljajo grožnjo živalim in ljudem. Zato so v podjetju PlanetCare razvili filtre za pralne stroje, ki so namenjeni prav filtriranju teh mikrodelcev.

Zaenkrat se startup usmerja predvsem na trg za končne uporabnike, pri čemer so ustvarili paleto filtrov za obstoječe pralne stroje, hkrati pa se dogovarjajo s proizvajalci pralnih strojev, da bi njihove filtre umestili kar v drobovje pralnih strojev. V prihodnosti nameravajo ponudbo razširiti še na industrijski trg.

Kot so sporočili iz podjetja, so njihove filtre preizkusile vodilne raziskovalne institucije s standardiziranimi testi, ki so pokazali, da filtri zadržijo zelo veliko mikrovlaken.

Minuli teden je PlanetCare v sklopu predstavitve skupinske študije o mikroplastiki v funkcionalnih tkaninah svoje filtre predstavil tudi na mednarodnem sejmu ISPO v Münchnu, kjer so bili del praktičnega prikaza, da so odpadki lahko tudi surovina. Plastične odpadke so namreč zmleli in jih s 3D-tiskalnikom preoblikovali v njihov filter za mikroplastiko.

V študiji, ki so jo v PlanetCare pripravili skupaj s podjetjem Sympatex, fundacijo Plastic Soup Foundation, pobudo Plastic Leak Project in italijanskim inštitutom za polimere, zmesi in biomateriale, so od jeseni lani preučevali Sympatexove materiale, da bi ugotovili, kakšen pristop bi bil najbolj učinkovit pri zmanjševanju izpusta mikrovlaken pri pranju perila.