Mediji 3.2.2019 9:00

Začetek prireditev ob 70-letnici Radia Koper

Tolmin/Koper, 3. februarja - Z javno oddajo v Tolminu bo Radio Koper danes začel niz dogodkov za obeležitev 70-letnice delovanja regionalnega radijskega programa Radia Koper in Radia Capodistria. Prvi primorski radio se je prvič oglasil 24. maja 1949, takrat na skupnih frekvencah, dan kasneje je stekel redni program. Od leta 1979 imata programa vsak svojo oddajniško mrežo.

Ljubljana. Radio Slovenija, Radio Koper. Foto: Radio Slovenija/STA Arhiv Radio Slovenija/STA

Ljubljana.
Radio Slovenija, Radio Koper.
Foto: Radio Slovenija/STA
Arhiv Radio Slovenija/STA

Regionalni radijski program v slovenskem jeziku pripravlja informativne, kulturne, izobraževalne, otroške, glasbene, razvedrilne in športne vsebine in je pomemben ter nepogrešljiv spodbujevalec kulturnega in družbenega dogajanja v celotni primorski regiji. Je tudi kolektivni dopisnik za nacionalne radijske programe, so zapisali na Radioteleviziji Slovenija.

Radio Koper poleg tega sodeluje pri projektih z dolgoletno tradicijo, kot so Osebnost Primorske in izbor najboljših primorskih športnikov Naš športnik. Vsa leta tudi podpira in z zvokovnimi posnetki ohranja dediščino revije pevskih zborov Primorska poje, sodeluje pa tudi s primorskimi glasbenimi šolami in podpira mlade glasbene talente.

Odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko je ob jubileju izpostavil, da presegajo meje regionalnega programa. "Smo most povezovanja, ki je vzpostavil in razvijal sodelovanje v regiji, in to bomo počeli še naprej, saj se zavedamo pomembnosti prepletanja zgodb in njihovega širjenja na področju, kjer delujemo in kjer nas poslušajo številni," so na RTV Slovenija povzeli Šavkove besede.

Radio Koper letos pripravlja več dogodkov, s katerimi bodo obeležili pomembni jubilej. Prvi bo že danes, ko bodo pripravili javno oddajo Primorski kraji in ljudje v Kino gledališču Tolmin. Nastopili bodo številni domačini, godci in plesalci folkorne skupine Razor Tolmin, ljudska glasbena zasedba Rezijanab sasiedi, Ansambel Kolovrat Kamno in ansambel Saša Avsenika.