#družba 13.12.2018 14:15

Podeljene nagrade za družbeno odgovornost horus 2018

Maribor, 13. decembra - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in Slovensko društvo za odnose z javnostmi sta danes v Mariboru podelila letošnja priznanja in nagrade horus. Nagrada horus je sicer del nacionalne strategije ozaveščanja za več družbene odgovornosti, letos pa so jih podelili desetič.

Kot so sporočili iz inštituta, želijo partnerji, inštitut in društvo pri projektu sodelujeta s številnimi podpornimi partnerji, s projektom poiskati in nagraditi celovite pristope podjetij in posameznikov k družbeni odgovornosti in trajnostnem razvoju.

Nagrado v kategoriji horus za strateško celovitost pravne osebe med majhnimi neprofitnimi podjetji je prejelo podjetje Zaposlitveni center Avantus, v kategoriji majhna profitna podjetja pa javno podjetje Komunala Brežice.

V kategoriji velika neprofitna organizacija je bila nagrajena Planinska zveza Slovenije, v kategoriji majhna profitna organizacija pa Sap.

Splošna posebna priznanja sta prejela Marjan Videnšek iz društva Preporod in Danilo Burnač iz javnega podjetja Mariborski vodovod.

V kategoriji posebna priznanja - novinar je nagrado prejela Edita Cetinski Malnar, ki vodi oddajo Prava ideja na RTV Slovenija.

Podjetniku s slovenskimi koreninami, ki deluje v zamejstvu oz. po svetu nagrada letos ni bila podeljena, za finalista pa je priznanje prejel Mark Pahulje iz Kanade.

Častni pokrovitelj letošnje nagrade je predsednik vlade Marjan Šarec. Ta je v nagovoru k zborniku finalistov nagrade horus 2018 zapisal, da je sodelovanje, in to v najširšem pomenu, v današnjem času temeljnega pomena, tudi sodelovanje gospodarstva in civilne družbe.

"Gre namreč za korak - ki pa ne sme biti edini - k doseganju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja. V ospredje moramo postaviti človeka. To smo celo dolžni storiti. Ne smemo namreč spregledati, da družbena odgovornost raste iz osebne. Vse se začne pri posamezniku. Zato bi morali stremeti k ustvarjanju zadovoljnih ljudi, družbe razum(evanj)a, sočutja in solidarnosti. Da bi človek postal Človek, ljudje pa Ljudje," je zapisal premier in dodal: "Od tod bodo vse nadaljnje poti lažje."

Nagrado podeljujeta Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in Slovensko društvo za odnose z javnostmi v sodelovanju s številnimi partnerskimi organizacijami in podpornimi partnerji, kot so Ameriška gospodarska zbornica, zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Društvo za marketing Slovenije, Društvo novinarjev Slovenije, Slovensko združenje ZN za trajnostni razvoj, Slovensko združenje za kakovost in odličnost, Štajerska gospodarska zbornica, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje Manager in drugi.