20.11.2018 16:55

Odbor Evropskega parlamenta podprl vseevropsko zaščito žvižgačev

Bruselj, 20. novembra - Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve je danes v Bruslju podprl vseevropsko zaščito in podporo za žvižgače. Potrdil je osnutek direktive, ki naj bi žvižgačem v EU zagotovila, da o kršitvah prava unije glede utaje davkov, korupcije, varovanja okolja ter javnega zdravja in varnosti poročajo brez strahu pred ustrahovanjem in maščevanjem,

Ljubljana. Evropski parlament, logotip. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Evropski parlament, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Člani odbora so se strinjali, da enaka zaščita kot za žvižgače velja tudi za tiste, s katerimi sodelujejo, na primer za novinarje, piše na spletni strani Evropskega parlamenta. Osnutek direktive je podprlo 22 članov odbora, nihče ni bil proti, eden pa je bil vzdržan.

Da bi se potencialni žvižgači počutili varne in poznali kanale za prijavljanje kaznivih dejanj in delovanja, evroposlanci od držav članic zahtevajo vzpostavitev notranjih in zunanjih kanalov tako v javnem kot zasebnem sektorju. Žvižgač pa bi lahko izbral kanal, ki je po njegovem najustreznejši glede na okoliščine.

Besedilo, ki ga je potrdil odbor, eksplicitno prepoveduje represalije proti žvižgačem. Poslanci tudi pozivajo države članice, naj žvižgačem brezplačno zagotovijo informacije in nasvete, pa tudi pravno, finančno in psihološko podporo.

"Po nedavnih velikih škandalih, kot je Luxleaks, in velikih težavah, s katerimi se soočajo žvižgači po Evropi, ta direktiva bolje kot kdajkoli ščiti posameznike, ki spregovorijo v dobro družbe," je po glasovanju poudarila poročevalka o tej temi, francoska evroposlanka Virginie Roziere.

Po potrditvi osnutka direktive na plenarnem zasedanju se bo lahko Evropski parlament o novi zakonodaji začel pogajati s Svetom EU.

Trenutno imajo države članice področje zaščite žvižgačev urejeno različno. Celovito pravno zaščito jim po navedbah Evropskega parlamenta nudi le deset držav EU - Francija, Madžarska, Irska, Litva, Malta, Nizozemska, Slovaška, Švedska in Velika Britanija. V Sloveniji to področje ureja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.