Podjetja 21.11.2018 8:39

GIZ Pohodništvo in kolesarjenje praznuje 10 let

Ljubljana, 21. novembra - Letos mineva 10 let od ustanovitve Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) Pohodništvo in kolesarjenje, ki ga sestavlja 43 specializiranih namestitev za pohodnike ali kolesarje ter sedem agencij za aktivnosti v naravi. Število kolesarjev in pohodnikov v Sloveniji se zvišuje; letos je rast njihovih nočitev do 20-odstotna, so sporočili iz STO.

Triglav. Vzpon na Triglav. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Triglav.
Vzpon na Triglav.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

GIZ Pohodništvo in kolesarjenje je ustanovilo 11 podjetij z 12 specializiranimi nastanitvami in 15 partnerskimi destinacijami. Danes združenje s 50 člani sodeluje s 24 partnerskimi destinacijskimi organizacijami. Člani skupaj gostom nudijo 3144 ležišč.

Turistični produkti v naravi so ključni del slovenskega turizma. "V veselje nam je, da vedno več Slovencev in tujih gostov odkriva naše naravne lepote, na kolesu ali peš," je poudaril predsednik skupščine GIZ Pohodništvo in kolesarjenje Ivan Hribar.

"Z našimi aktivnostmi smo skupaj s Slovensko turistično organizacijo (STO) veliko prispevali k prepoznavnosti v tujini in predstavili izredne možnosti za pohodništvo in kolesarjenje. V 10 letih delovanja smo dosegli velik napredek na področju razvoja dejavnosti in izobraževanja nastanitvenih ponudnikov ter prebivalcev," je dodal.

"GIZ Pohodništvo in kolesarjenje je v 10 letih s podporo članov in partnerjev ter strateškega partnerja STO umestilo produkta pohodništva in kolesarjenja na evropski zemljevid in tako pomembno vplivalo na prihod tujih obiskovalcev, ki povprašujejo po teh produktih, v Slovenijo," pa je menil dolgoletni direktor združenja za pohodništvo in kolesarjenje Marko Lenarčič. "Na drugi strani združenje v razvojnem delu pomembno vpliva na izboljšanje označevanja pohodniških in kolesarskih poti, izboljšanje zakonodaje, povezane s produktoma, ter na izboljšanje kakovosti storitev specializiranih namestitev za pohodnike in kolesarje."

Število prihodov in prenočitev pohodnikov in kolesarjev v Sloveniji v zadnjih letih beleži pozitivni trend, poudarjajo v STO. V letošnjem letu v specializiranih nastanitvah za pohodnike v povprečju beležijo 15-odstotno rast števila prenočitev, v specializiranih namestitvah za kolesarje pa 20-odstotno. Po podatkih Planinske zveze Slovenije (PZS) je bil ob tem obisk v planinskih kočah večji za desetino.

Največ pohodnikov prihaja iz Nemčije, Avstrije, Češke, Nizozemske in Hrvaške, povprečna doba njihovega bivanja znaša tri dni. Pri kolesarjih pa prednjačijo gostje iz Nemčije in Avstrije (predvsem gorski kolesarji), Italije (predvsem cestni kolesarji) in Nizozemske (treking kolesarji) - njihova povprečna doba bivanja znaša 3,2 dneva.

Trenutno najbolj znana pohodniška daljinska pot Alpe Adria Trail, ki povezuje Grossglockner z morjem pri Miljah preko Soške doline in Brd, beleži kar 42-odstotno rast števila organiziranih skupin. Skupno je bilo na tej pohodniški poti v letošnjem letu zabeleženih okoli 20.000 prenočitev.

Veliki so tudi cilji na področju razvoja in promocije produktov pohodništva in kolesarjenja. Med najpomembnejšimi je vzpostavitev sistema zagotavljanja statističnih podatkov o prihodih in prenočitvah pohodnikov in kolesarjev v članskih namestitvah GIZ in partnerskih destinacijah ter izvajanje marketinške aktivnosti. Med ključnimi cilji je tudi vzpostavitev enotne organizacije oz. razširitev aktivnosti združenja na celoten segment aktivnosti v naravi v Sloveniji.

S Skupnostjo Julijskih Alp je bila letos opredeljena tudi trasa nove daljinske poti, poimenovana Pot Julijske Alpe, po vzoru poti Alpe-Adria Trail. Le-ta bo potekala po dolinah Julijskih Alp in je dolga preko 300 kilometrov.

Pohodništvo in kolesarjenje v ospredje postavljajo tudi številni ključni projekti STO, kot so Dirka po Sloveniji, Ironman 70.3 Slovenian Istria ter projekt kolesarskih ambasadorjev na spletnih družbenih omrežjih.