Mediji 20.11.2018 14:44

Radio Agora obeležuje dve desetletji obstoja

Celovec/Ljubljana, 20. novembra - Svobodni Radio Agora, ki je namenjen slovenskim, nemškim ter dvo- ali večjezičnim poslušalcem, letos obeležuje dvajset let obstoja. Njegove oddaje je moč slišati 24 ur na dan na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Slovenski avtohtoni narodni skupnosti v Avstriji ponuja 12-urni program v slovenskem jeziku. Radio je začel oddajati 26. oktobra 1998.

Trenutno je na zasebnem radiju, ki ga je pred dvema desetletjema ustanovilo društvo Agora - Avtonomno gibanje odprtega radia, pet stalno zaposlenih in okoli 100 sodelavcev, je za STA dejal predsednik nadzornega odbora radia Lojze Wieser. Radio ima po njegovih besedah širok krog poslušalcev, "od kmetov, hlapcev in intelektualcev". V Avstriji je znan tudi po najboljših oddajah jazzovske glasbe ter po dobrih pozitivnih in živih prenosih.

Kot je še izpostavil Wieser, je eden od pomenov Radia Agora ta, da mu je uspelo pred dvajsetimi leti razbiti monopol avstrijskega ORF ter s tem odpreti vrata za demokracijo avstrijskega medijskega prostora. Za manjšino to pomeni zelo veliko; Radio Agora je odprl vrata najrazličnejšim sodelavcem, ljudem in organizacijam, da prek radia pripravljajo in ustvarjajo svoje oddaje in širijo slovensko besedo, prav tako je slovenska beseda dobila svoj enakovreden položaj v avstrijskem javnem prostoru, je še dejal predsednik nadzornega odbora Radia Agora.

Radio Agora, ki se v celoti financira sam, vsak dan od 6. do 18. ure ponuja slovenski program, od tega osem ur pripravlja ORF, štiri pa redakcija Radia Agora. V vmesnem času so na frekvenci radia najrazličnejše proste vsebine.

Na programu ima Radio Agora 66 stalnih oddaj, ki jih pripravljajo v več jezikih, med drugim v srbskem, hrvaškem in arabskem. Njihove oddaje so tako poleg slovenski manjšini namenjene tudi priseljencem v Avstriji ter njihovim jezikom in kulturam. Vse to s ciljem, da radio pripomore h komunikaciji med narodnostnimi skupinami, je zapisano na spletni strani Radia Agora.

V središču oddaj Radia Agora so informacije regionalnega značaja s področja kulture, umetnosti in politike za slovensko in dvojezično govoreče. Program je nekomercialen in ne vsebuje oglasnih sporočil. Pripravljajo tudi šolske radijske delavnice. Na frekvencah radija je mogoče spremljati tudi tečaj slovenskega jezika, ki ga pripravljajo vsako sredo od 13. do 14. ure. Ob tem je Wieser za STA ponazoril, da je pred sto leti vsak tretji človek na avstrijskem Koroškem govoril slovensko, danes zgolj vsak 44., a se istočasno skoraj polovica vseh otrok, ki se prijavijo v ljudsko šolo, sedaj prijavi tudi k slovenskemu pouku.

Kratica Agora pomeni tako Avtonomno gibanje odprtega radia kot tudi istočasno opisuje agoro, centralni trg v antični Grčiji, kjer so se srečevali filozofi in učenjaki, da bi izmenjevali ideje in dognanja.

Društvo Agora, ustanovitelj radia, deluje neodvisno od strankarske politike in verskih ustanov, njegova dejavnost pa je neprofitnega značaja.