16.11.2018 18:00

V okviru evropskega tedna robotike več dogodkov tudi v Sloveniji

Ljubljana, 16. novembra - Z današnjim dnem se začenja evropski teden robotike, ki ga vsako leto z različnimi aktivnosti obeležujejo v številnih evropskih mestih, tudi v Sloveniji. V okviru tedna robotike bodo med na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani odprli nov Center za sodelujočo robotiko, pester program pa pripravljajo tudi na Institutu Jožef Stefan.

Nemčija, Hannover. Sejem informacijske tehnologije in zabavne elektronike CeBIT. Robot Miki. Foto: dpa/STA

Nemčija, Hannover.
Sejem informacijske tehnologije in zabavne elektronike CeBIT.
Robot Miki.
Foto: dpa/STA

Cilj evropskega tedna robotike, ki bo potekal od 16. do 25. novembra je promocija robotike in predstavitev dosežkov s področja razvoja robotike, doseženih v posamezni državi. Z dogodki v času tedna robotike želijo prikazati tudi, na kakšen način bodo roboti vplivali na delo, življenje in učenje.

Pobudi se bosta s pestrim programom v različnih krajih po Sloveniji pridružila tudi Fakulteta za elektrotehniko (FE) v Ljubljani ter slovensko strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo (SRIP) Tovarne prihodnosti, ki ga vodi Institut Jožef Stefan (IJS).

Na FE bodo v torek odprli Center za sodelujočo robotiko, ki bo vzpostavljen v okviru fakultetnega Laboratorija za robotiko (Robolab). Odprtje laboratorija bodo na fakulteti obeležili s spremljevalnim programom, ki se bo začel z okroglo mizo na temo Sodelujoči roboti v industriji, na kateri bodo sodelovali pomembni predstavniki podjetij, ki uporabljajo ali vpeljujejo sodelujoče robote v industrijske procese.

Na IJS bodo s programom začeli v ponedeljek v Ljubljani, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali laboratorij za robotiko. V torek pa bodo nadaljevali s poljudnim predavanjem Bojana Nemca iz Laboratorija za humanoidno in kognitivno robotiko IJS, ki bo potekalo v Atriju ZRC, v okviru projekta Znanost na cesti.

V Celju Kompetenčni center Roboflex organizira Dan odprtih vrat, sodelavca IJS Rudi Panjtar in Igor Kovač pa bosta v okviru SRIP Tovarne prihodnosti aktivna tudi v Kočevju na Strokovni mrežni konferenci ob evropskem tednu robotike Kočevje 4.0, in sicer v času, ko Kočevje pričakuje fazo testnega zagona tovarne robotov Yaskawa.

V sklopu tedna robotike SRIP Tovarne prihodnosti organizira tudi razstavo robotike na letališču Jožeta Pučnika na Brniku, ki bo potnikom na ogled od 13. novembra pa vse do 10. decembra 2018.

Za evropskim tednom robotike stoji partnerstvo za robotiko v Evropi (SPARC), ki vzdržuje in širi razvoj na področju robotike v Evropi. Njegov namen je zagotoviti dostopnost robotov na vseh področjih vsakdanjega življenja za boljši gospodarski in družbeni razvoj Evrope.