Podjetja 14.11.2018 15:57

Predstavniki papirne industrije na Bledu o izzivih v digitalni dobi

Bled, 14. novembra - Na Bledu danes poteka 22. Dan slovenskega papirništva, ki mu bo v četrtek sledil še letni mednarodni simpozij Društva inženirjev in tehnikov papirništva. Udeleženci se letos posvečajo predvsem vprašanju, kakšen bo položaj papirništva v digitalni dobi in kakšne premike v procesih in miselnosti mora narediti sektor.

Okoli 200 udeležencev iz Slovenije in tujine je tako ugotavljalo, kakšne korake bodo morale narediti papirnice, kaj za to tradicionalno industrijsko panogo pomeni prehod na t. i. industrijo 4.0 in kako pomembna je pri tem spremenjena miselnost, ki je ključna komponenta za uvajanje sprememb v podjetjih, so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Zbrane je uvodoma pozdravila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc, ki je opozorila prav na pomen miselnosti in ob tem poudarila, da je danes treba hitro sprejemati sicer pretehtane odločitve ter hkrati poskrbeti tudi za zelo hitro realizacijo. Za to pa je potreben spremenjen način razmišljanja.

Glede razvojnih načrtov je spomnila na cilje slovenskega gospodarstva glede dvigovanja dodane vrednosti, ki naj bi do leta 2020 dosegla 60.000 evrov na zaposlenega, če želimo v Sloveniji doseči življenjski standard, ki bo omogočal želeno kakovost življenja. Papirničarjem je zaželela, da bi še presegli sedanjo rast dodane vrednosti, ki se vsako leto poviša za 1000 evrov na zaposlenega.

Predsednik in direktorica Združenja papirne in papirno predelovalne industrije pri GZS Stanislav Menard in Petra Prebil Bašin sta predstavila stanje in aktivnosti v panogi, trenutne negotove in hitro spreminjajoče se razmere na trgu surovin in energentov ter aktivnosti na področju izobraževanja in pridobivanja novih kadrov, ki jih v slovenski papirni panogi primanjkuje. Bašinova je ob tem omenila novi vajeniški program, v katerega sta z letošnjim letom vključena prva dva vajenca.

Pogled evropskega združenja papirništva Cepi je podal namestnik generalnega direktorja združenja Jori Ringman, ki se je med drugim navezal na digitalizacijo in poudaril, da papir podpira digitalizacijo in obratno, saj imajo papirnati izdelki pomembno vlogo v krožnem gospodarstvu in bioekonomiji. "Papirna industrija se bo vse bolj ukvarjala tudi z ljudmi in njihovimi življenjskimi slogi," je povedal.

Marko Bohar iz grozda Pametne tovarne je občinstvo povabil k spletnemu glasovanju na temo t. i. industrije 4.0, vitkih procesov in pametnih tovarn. Povedal je, da imajo uspešne industrije prihodnosti le dve možni izbiri - ali se bodo odločile za optimizacijo obstoječih poslovnih modelov, pri čemer jim lahko na številnih področjih pomaga prav digitalizacija, ali pa se bodo odločili za povsem nove poslovne modele in izdelke, za kar bodo ključni podatki, ki jih prav tako zagotavlja digitalizacija.