Podjetja 13.11.2018 16:18

Salus zaključil nakup 58 odstotkov Sanolaborja, sledi prevzemna ponudba

Ljubljana, 13. novembra - Družba Salus, veletrgovec z zdravili, je ob izpolnjenih odložnih pogojih danes zaključila nakup okoli 58-odstotnega deleža družbe Sanolabor, je danes objavil Salus. Pogodba bo uresničena, če bo Salus v prevzemni ponudbi, ki bo sledila v prihodnjih dneh, skupno lastništvo povečal na vsaj 75 odstotkov.

Salus je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil, da so bili izpolnjeni odložni pogoji po prodajni pogodbi med Salusom in lastniki 14.827 delnic družbe Sanolabor ter da je z današnjim dnem nastopil zaključek po prodajni pogodbi.

Salus bo v prihodnjih dneh skladno z zakonom o prevzemih objavil prevzemno ponudbo za vse preostale delnice družbe Sanolabor. Prodajna pogodba je sklenjena pod razveznim pogojem, ki se izpolni, če Salus v prevzemni ponudbi, skupaj z delnicami, ki so predmet prodajne pogodbe, ne pridobi 75 odstotkov glasovalnih pravic v družbi Sanolabor, so še sporočili.

Omenjenih 14.827 delnic predstavlja 58,2 odstotka vseh delnic in 58,4 odstotka delnic z glasovalno pravico.

Salus je prodajno pogodbo z lastniki omenjenega deleža Sanolaborja sklenil maja letos, julija so nakup potrdili delničarji Salusa, septembra je koncentracijo odobrila tudi agencija za varstvo konkurence.

Ob sklenitvi pogodbe so napovedali, da bodo prevzem financirali s kombinacijo lastnih virov in dolžniškega kapitala. Potencialni prevzem družbe Sanolabor je skladen s strategijo družbe Salus, ki predvideva okrepitev dejavnosti zastopanja in širitev dejavnosti trženja in aktivne prodaje, so navedli.

Salus je obvladujoča družba v skupini Salus, v kateri so še Salus Veletrgovina, Carso, Nensi, Medika Internacional, Carso Internacional Skopje in Carso Cro Zagreb.

Skupina Salus je v prvem polletju letos ustvarila okoli 128 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje oz. 12,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček se je povečal za 14,8 odstotka na 2,56 milijona evrov. Največja družba v skupini, Salus Veletrgovina, je v polletju povečala čiste prihodke od prodaje za 12,8 odstotka na okoli 127 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 30,7 odstotka na 2,83 milijona evrov.

Sanolabor je eno večjih slovenskih podjetij za veleprodajo in trženje na področju zdravstva, industrije, znanosti in šolstva. Najpomembnejši izdelki v prodajnem programu so medicinski pripomočki, medicinska in bolniška oprema, potrošni materiali in oprema za laboratorije, zdravila, izdelki za osebno zaščito in dentalni izdelki.

Sanolabor je v letu 2017 ustvarila 60,75 milijona evrov skupnih prihodkov, kar je 7,1 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je glede na leto 2016 povečal za 36,9 odstotka na 2,1 milijona evrov, kaže letno poročilo, objavljeno na spletni strani Ajpesa.