Podjetja 26.10.2018 14:57

Z zimskim voznim redom na ljubljansko letališče prihaja Aeroflot

Ljubljana, 26. oktobra - V nedeljo bo v letalstvu začel veljati zimski vozni red. Z ljubljanskega letališča bodo lahko potniki v obdobju do 30. marca prihodnje leto potovali z 10 rednimi letalskimi prevozniki in 221 rednimi leti na teden na 25 destinacij v 19 državah. Novost bo prihod ruskega letalskega prevoznika Aeroflot, ki bo Ljubljano povezoval z Moskvo.

Rusija, Perm. Boeing 737 ruske letalske družbe Aeroflot. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv Itar-Tass/STA

Rusija, Perm.
Boeing 737 ruske letalske družbe Aeroflot.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

Prvo Aeroflotovo letalo bodo na Letališču Jožeta Pučnika pozdravili v nedeljo dopoldne. Aeroflot bo Moskvo in Ljubljano povezoval vsak dan, z letalom Suhoj Superjet 100.

V družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, so spomnili, da se Aeroflot v Ljubljano vrača po 15 letih. Po navedbah Fraporta Slovenija gre za zaupanja vrednega letalskega prevoznika s sodobno floto letal.

Za slovenske potnike bo Aeroflotova povezava z Moskvo po prepričanju upravljavca brniškega letališča zaradi dobre mreže poletov odlično izhodišče za nadaljnja potovanja po Rusiji ter v druge države nekdanje Sovjetske zveze in po Aziji.

V zimskem obdobju bo sicer domači prevoznik Adria Airways, ki se v zadnjem času sooča s težavami zaradi zamud in odpovedi letov, zaradi zahtevnega poslovnega okolja pa je pred večjo dokapitalizacijo, letel na 17 destinacij - Adrijini leti bodo Ljubljano povezovali z Amsterdamom, Brusljem, Koebenhavnom, Dunajem, Düsseldorfom, Frankfurtom, Moskvo, Münchnom, Parizom, Podgorico, Prago, Prištino, Sarajevom, Skopjem, Sofijo, Tirano in Zürichom.

Nizkostroškovni prevoznik Easyjet bo tudi v zimskem voznem redu ohranil novost iz poletne sezone in še naprej trikrat tedensko letel v Berlin. Ob tem bo štirikrat tedensko letel na londonsko letališče Gatwick, vsak dan pa na letališče Stansted.

Nizkostroškovnik Wizz Air bo ponujal dva leta tedensko v Bruselj oz. na letališče Charleroi južno od belgijske prestolnice in štiri na letališče Luton pri Londonu. Nizozemska Transavia ohranja pet tedenskih povezav z Amsterdamom. Air Serbia bo v Beograd iz Ljubljane ponujala 12 letov tedensko, 10 na teden pa jih bo pozimi v Istanbul opravil Turkish Airlines.

Potniki bodo lahko z Air France šestkrat tedensko leteli v Pariz, z LOT Polish Airlines pa vsak dan v Varšavo. Montenegro Airlines bo štirikrat v tednu Ljubljano povezoval s Podgorico.

V Fraportu Slovenija so ob predstavitvi zimskega voznega reda poudarili še, da se na ljubljanskem letališču tudi v drugi polovici leta nadaljuje izrazita rast prometa. Letališče je tako na dobri poti k najbolj prometnemu letu v svoji zgodovini. Rekordni mesec letos in v zgodovini letališča nasploh je bil avgust z 202.131 potniki.

V devetih mesecih letos so na letališču oskrbeli natančno 1.424.352 potnikov, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani za 9,7 odstotka več. Število premikov letal se je v tem obdobju povečalo za 4,9 odstotka, skupnega tovora pa je bilo za 3,9 odstotke več kot lani.

Rast prometa že močno bremeni obstoječe letališke zmogljivosti, zato je Fraport Slovenija minuli teden objavil razpis za izvajalca gradbenih, obrtniških in inštalaterskih del za razširitev obstoječega terminala oziroma izgradnjo novega dela terminala. Rok za oddajo ponudb je 15. november. Gradnja naj bi stekla prihodnje leto in bila končana leta 2020. Ob letališču medtem nastaja logistično središče, obeta se tudi gradnja hotela.