20.10.2018 12:21

Študentska sekcija farmacevtskega društva s simpozijem o zdravilih za napredno zdravljenje

Ljubljana, 20. oktobra - Na Pravni fakulteti bo danes potekal celodnevni simpozij Študentske sekcije Slovenskega farmacevtskega društva. Posvetili so ga zdravilom za napredno zdravljenje. Gre za skupino zdravil, ki vključujejo gensko zdravljenje, zdravljenje s somatskimi oziroma matičnimi celicami in tkivno inženirstvo.

Ljubljana. Laboratorij Leka. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Laboratorij Leka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na simpoziju bodo med drugim pojasnili, kaj so matične celice. Kot piše na spletni strani enega od podjetij, ki te celice shranjuje, so vir vseh celic človeškega telesa in nosijo sposobnost njegove obnove oziroma regeneracije. Z njimi je bogato telo novorojenčka, veliko pa se jih nahaja v krvi popkovine.

Matične celice iz popkovnične krvi po trditvah strokovnjakov vsebujejo potencial za zdravljenje avtoimunskih bolezni, kot so maligni tumorji oziroma rak, levkemija, sladkorna bolezen in astma, ter genetskih motenj, kot je Downov sindrom.

Na posvetu bodo spregovorili tudi o imunoterapiji raka s pomočjo tehnologije CAR-T, celičnem in tkivnem inženirstvu v naprednem zdravljenju ter o dostopnosti do zdravil za napredno zdravljenje.

Kot piše v napovedi simpozija, sta znanost in medicina od odkritja genoma naredili velik korak naprej. Z dejavniki, ki človeku škodujejo, "bijeta bitko na mikroskopski ravni in vsak dan odkrivata nove načine preprečevanja ter zdravljenja bolezni".

Ker pa zdravila za napredno zdravljenje poleg uspešnih zgodb s seboj prinašajo tudi omejitve in izzive pri njihovi uporabi, pa tudi etično in pravno negotovost ter težave pri dostopnosti za bolnike, so se študenti, člani farmacevtskega društva letošnji 4. simpozij odločili nameniti temu širokemu in raznolikemu področju.