Podjetja 17.10.2018 13:12

Ljubljanske mlekarne povečujejo odkup ekološko pridelanega mleka

Ljubljana, 17. oktobra - Ker povpraševanje po ekološko pridelanih in predelanih mlečnih izdelkih raste, so se v Ljubljanskih mlekarnah odločili okrepiti ponudbo izdelkov iz izključno slovenskega ekološkega mleka. Z Zvezo društev ekoloških kmetov Slovenije so tako podpisali zavezo o vsakoletnem odkupu pet milijonov litrov slovenskega ekološkega mleka.

Ljubljana, Botanični vrt. Ljubljanske mlekarne podpisale zavezo o povečanem odkupu ekološkega mleka. Ekološki kmet in dobavitelj mleka Ljubljanskim mlekarnam Gašper Dajčman, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, direktor Ljubljanskih mlekarn Tomaž Žnidarič in predsednica Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije Marija Marinček. Foto: Elizabeta Gačnik/STA

Ljubljana, Botanični vrt.
Ljubljanske mlekarne podpisale zavezo o povečanem odkupu ekološkega mleka.
Ekološki kmet in dobavitelj mleka Ljubljanskim mlekarnam Gašper Dajčman, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, direktor Ljubljanskih mlekarn Tomaž Žnidarič in predsednica Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije Marija Marinček.
Foto: Elizabeta Gačnik/STA

Podpeč v Dobrepolju. Kmetica, mleko, mlekarstvo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Podpeč v Dobrepolju.
Kmetica, mleko, mlekarstvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljanske mlekarne so največji slovenski odkupovalec surovega mleka, vsako leto ga odkupijo približno 207 milijonov litrov. A od tega je le 850.000 litrov mleka iz ekološke pridelave, to številko pa želijo zdaj po besedah direktorja družbe Tomaža Žnidariča povečati.

"Potrošniki iščejo ekološko pridelano mleko, na žalost pa ne najdejo dovolj slovenskega ekološkega mleka, zato se obračajo k tujim proizvajalcem, ki jih je trenutno na slovenskem trgu več, kot pa je naše lastne pridelave in predelave," je danes v Ljubljani povedal Žnidarič.

Da je pridelava ekološkega mleka v Sloveniji na zelo nizki ravni, je potrdila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. "Prireja mleka je ena od pomembnejših kmetijskih panog tudi v okviru slovenskega kmetijstva in k vrednosti kmetijske proizvodnje prispeva 15 odstotkov," je povedala. Vendar pa je od vsega v Sloveniji odkupljenega mleka v Sloveniji ekološkega le en odstotek. "Ne morem reči, da je to zadovoljivo, vsekakor pa obstaja veliko prostora za izboljšanje," je dejala.

Priložnost v ekološki pridelavi mleka vidijo predvsem kmetje na težje dostopnih območjih. "Smo hribovska kmetija, kakšnih je v Sloveniji kar nekaj, te pa zaradi višjih stroškov težko konkurirajo velikim evropskim pridelovalcem, zato v ekološki pridelavi vidim priložnost," je povedal ekološki kmet Gašper Dajčman, ki že zdaj dobavlja mleko Ljubljanskim mlekarnam.

Medtem ko Ljubljanske mlekarne odkupujejo mleko od 2100 slovenskih kmetov, pa je med njimi le 12 takih, ki dobavljajo ekološko pridelano mleko. Da bi to številko povečali, s tem pa tudi količine odkupljenega ekološkega mleka, je Žnidarič danes s predsednico Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije Marijo Marinček podpisal zavezo, s katero se Ljubljanske mlekarne obvezujejo, da bodo do konca leta 2020 vsako leto odkupile pet milijonov litrov slovenskega ekološkega mleka.

Za dodatno spodbudo bodo v Ljubljanskih mlekarnah povečali tudi odkupno ceno ekološko pridelanega mleka. Ta je trenutno za deset centov višja od cene za liter običajnega mleka, od 1. decembra pa jo bo presegala za 13 centov. S tem bodo ekološki kmetje za svoje mleko prejeli približno 40 odstotkov več, je povedal Žnidarič.

Ljubljanskim mlekarnam bodo dodatne količine odkupljenega ekološkega mleka omogočile povečati ponudbo izdelkov z oznako ekološko, saj celotne trenutne količine odkupljenega slovenskega ekološkega mleka zadoščajo le za proizvodnjo jogurta v pollitrski tetratop embalaži. "Ekološke proizvode želimo razširiti v vseh naših kategorijah," je dejal Žnidarič in dodal, da pa je vse odvisno od količin odkupljenega mleka.