Podjetja 16.10.2018 19:48

Huawei predstavil nove telefone iz serije Mate 20

London, 16. oktobra - Kitajski Huawei je danes predstavil nove modele iz svoje serije pametnih telefonov Mate 20. Poganja jih procesor Kirin 980 - prvi mobilni procesor z umetno inteligenco, zasnovan na osnovi 7-nanometrske tehnologije, so sporočili iz podjetja. Gre za štiri modele, v Sloveniji pa bo na voljo le eden od njih s 128 gigabajti vgrajenega spomina.

Ljubljana. Kitajski proizvajalec telekomunikacijske opreme Huawei, logotip. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kitajski proizvajalec telekomunikacijske opreme Huawei, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poleg modela Mate 20 Pro so v novi seriji Huaweijevih telefonov še modeli Huawei Mate 20, Huawei Mate 20 X in Porsche Design Huawei Mate 20 RS. Na voljo so v treh velikostih zaslonov: 16,6, 16,2 in 18,3 centimetra.

"Telefoni serije Huawei Mate 20 so zasnovani kot zvesti pomočniki uporabnikom. Da jih zvesto spremljajo na poti in jim, opremljeni z višjo stopnjo umetne inteligence, neprimerljivo avtonomijo baterije ter zmogljivo kamero, omogočajo doseganje bogatejšega in bolj popolnega življenja," je na predstavitvi v Londonu dejal direktor Huaweijeve enote za potrošniške naprave Richard Yu.

Huaweijev novi procesor Kirin 980 ima na površini enega kvadratnega centimetra vgrajenih kar 6,9 milijarde tranzistorjev. V primerjavi s svojim predhodnikom Kirinom 970, ki je zasnovan na osnovi 10-nanometrske tehnologije, je osrednja procesna enota novega procesorja kar 75 odstotkov bolj zmogljiva. Poleg tega je to prvi procesor v industriji mobilne telefonije, opremljen z dvojno nevronsko procesno enoto. To zagotavlja boljše delovanje aplikacij, podprtih z umetno inteligenco.

Model Mate 20 Pro ima vgrajeno baterijo z zmogljivostjo 4200 mAh, Mate 20 X pa celo 5000 mAh. Huawei Mate 20 Pro podpira tudi brezžično polnjenje ter povratno brezžično polnjenje, ki omogoča uporabo telefona kot polnilne baterije.

Na področju fotografije in snemanja videov je Huawei vzel osnovo sistema kamer serije Huawei P20 in jo nadgradil z ultra širokokotnim objektivom premera 16 milimetrov. Ta omogoča zajemanje širše perspektive okolice in dodaja fotografijam prostornost in tridimenzionalni učinek. Nov sistem trojnih kamer, ki so razporejene v kvadratu, prav tako podpira makro fotografijo oz. fotografijo bližnjih posnetkov, ki omogoča zajemanje ostrih fotografij objektov tudi, ko so ti od objektiva oddaljeni zgolj 2,5 centimetra.

V Sloveniji bo na voljo le telefon Huawei Mate 20 Pro v konfiguraciji s 128 gigabajti vgrajenega spomina in šest gigabajti delovnega pomnilnika ter v treh barvah: črni, polnočno modri in v barvi somraka. Prednaročiti ga bo mogoče že 22. oktobra, v trgovinah in pri operaterjih pa bo na voljo od 5. novembra dalje.