Podjetja 17.10.2018 8:00

Na Strateški konferenci o trgovini v ospredju trajnostni krožni poslovni modeli

Brdo pri Kranju, 17. oktobra - Na Brdu pri Kranju bo danes potekala Strateška konferenca o trgovini, katere naslov je letos Trajnostni krožni poslovni modeli v trgovini: Priložnost za spodbujanje rasti, inovacij in konkurenčnosti. Cilj je predstaviti trende in dobre poslovne prakse ter tako prispevati k nadaljnjemu uspešnemu razvoju te panoge v Sloveniji.

Ljubljana. Trgovinska zbornica Slovenije. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Trgovinska zbornica Slovenije.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Dogodek, ki ga dvanajsto leto zapored organizira Trgovinska zbornica Slovenije v sodelovanju z ljubljansko ekonomsko fakulteto, bo tako letos osredotočen na krožno gospodarstvo, ki po navedbah organizatorjev prinaša nove izzive in priložnosti.

V luči rastočega svetovnega prebivalstva in omejenih virov so zahteve po spremembah ustaljenih poslovnih praks v smeri trajnostnega razvoja nujne, so poudarili. "Krožni pristopi, ki bodo zmanjševali rabo virov ter bodo usmerjeni v drugačno in bolj racionalno rabo dobrin ter njihovo ponovno uporabo preko recikliranja, so v praksi vse bolj pogosti. Zato so v prihodnje pred nami številni izzivi, ki prinašajo med drugim tudi nove priložnosti za rast in razvoj, če jih pravočasno zaznamo in izkoristimo," so dodali.

Krožno gospodarstvo je tako po besedah organizatorjev konference pomemben vir rasti, podjetjem pa predstavlja tudi pomembno področje za inovacije, ki krepijo njihovo konkurenčnost, s tem pa tudi uspešnost na trgu. Na vsa ta vprašanja in izzive bodo poskušali odgovoriti s tujimi in domačimi strokovnjaki ter drugimi udeleženci konference, pridružil pa se jim bo tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Dogodek bo razdeljen v tri sekcije. V sklopu prve bodo predstavili globalne trende, druga bo osredotočena na trgovino, distribucijo in trajnostni razvoj, tema tretje pa bodo trajnostne prakse v živilskem sektorju. Sledila bo okrogla miza o strateških izzivih trajnostnih poslovnih praks v trgovini.

Med udeleženci konference bodo generalni direktor družbe Toyota Adria Gregor Mauko, predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić, Maria Rincon Lievana iz Evropske komisije, generalni direktor zadružne ustanove koroških Slovencev Zadruga market Bernhard Reiter in Tobias Stern z graške univerze Karl Franzens.