Turizem 13.10.2018 12:14

Smučišče na Kaninu bodo v prihodnjih letih posodobili

Bovec, 13. oktobra - Smučišče na Kaninu si v prihodnjih letih obeta posodobitve. Že ob obnovi sedanjega smučišča so se v Občini Bovec zavedali, da je to le začasna rešitev in bodo morali z deli nadaljevati. Zato francoska družba Stem International, ki je bila izbrana na javnem razpisu, že pospešeno pripravlja idejno zasnovo za novo dostavno žičnico.

Bovec, Kulturni dom Bovec.
Delovno srečanje županov občin Bovec, Kluže, Rezija in Trbiž ter predstavnikov FJK, na katerem so se seznanili z aktivnostmi za gradnjo novih žičniških naprav na slovenski strani Kanina.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova žičnica bi lahko obratovala pri moči vetra 25 metrov na sekundo, obiskovalci pa bi bili na vrhu v 15 minutah namesto v sedanjih dobrih 30 minutah, je na četrtkovem delovnem srečanju županov občin Bovec, Kluže, Rezija in Trbiž ter predstavnikov dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) povedal direktor javnega zavoda Sončni Kanin Marijan Skornišek.

"Težimo k temu, da kapaciteto vsaj za trikrat povečamo. Zdaj lahko prepeljemo 460 potnikov na uro, računamo pa, da bo kapaciteta nove žičnice med 1400 in 1500 potnikov na uro," je napovedal. "Naši realni cilji so, da bi se morali v sezoni leta 2020/2021 voziti z novo žičnico," pa je dejal bovški župan Valter Mlekuž. Dodaj je še, da časa ni veliko in bo zato treba hitro pripraviti projekte in z njimi oditi po denar v Bruselj.

Mlekuž je povedal še, da pripravljajo načrte za celovito prenovo kaninskega smučišča na slovenski strani, veliko načrtov imajo tudi na italijanski strani. Osnutka za dve varianti nove gondolske žičnice bosta pripravljena in predstavljena 25. decembra, nato bodo odprli širšo obravnavo in skupne načrte predstavili v Bruslju.

"Gremo v naložbo, pri čemer nas podpira tudi država, saj vsi vemo, da bi v nasprotnem primeru morali Kanin, v katerega smo vložili šest milijonov evrov, čez pet let zapreti," je bil jasen bovški župan.

Kanin ima velike potenciale za celoletni turizem, je dejal direktor Stem International Vincent Tassart, naložba bi okvirno dosegala približno 50 milijonov evrov, kar bi vključevalo tudi prenovo vseh sedežnic.

Poslanec SDS in bovški svetnik Danijel Krivec je ob tem dejal, da želijo pripraviti skupno predstavitev in iti "mimo ustaljenih poti direktno v Bruselj". Zato so na četrtkovem srečanju sodelovali tudi predstavniki z italijanske strani - župani občine Kluže Fabrizio Fuccaro, občine Rezija Sergio Chinese, občine Trbiž Renzo Zanette in podpredsednik Sveta regije FJK Stefano Mazzolini.

Razvojne projekte bodo z novimi dogovori širili še na smučišče Višarje, načrtujejo ponoven zagon smučišča Rabelj, sanirati želijo predor med Logom pod Mangrtom in Rabljem ter urediti učne visokogorske in kolesarske poti proti Reziji.