Podjetja 11.10.2018 9:24

Prvi kongres lesnega združenja Zavod Sloles

Sevnica, 11. oktobra - Slovensko lesno združenje Zavod Sloles na Malkovcu pri Tržišču v občini Sevnica pripravlja svoj prvi kongres, na katerem bodo lesnim predelovalcem spregovorili predstavniki vlade, strokovnjaki s področij gozdarstva in lesarstva ter predstavniki finančnih ustanov. Zavod sicer združuje različna podjetja lesarske in lesno-predelovalne industrije.

Pokljuka. Hlodovina, les, gozdarstvo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Pokljuka.
Hlodovina, les, gozdarstvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po podatkih prirediteljev bodo na današnjem enodnevnem kongresu najprej kot njegovo gostiteljico predstavili Občino Sevnica, nato bosta o ukrepih države na tem področju spregovorila državni sekretar za gozdarstvo pri ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek ter direktor direktorata za lesarstvo pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Jože Prikeržnik.

V nadaljevanju bo o regijski certifikaciji gozdov po sistemu PEFC spregovoril predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, ki hkrati zastopa tudi zasebne lastnikov gozdov.

Direktor in lastnik podjetja Melu ter član sekcije lesnih strok pri Obrtni zbornici Slovenije Alojz Selišnik bo govoril o povezovanju panožnih združenj v slovenski gozdni lesni verigi, profesor Franc Pohleven bo izpostavil pomen predelave in rabe lesa za blaginjo Slovenije, Mitja Piškur z Gozdarskega inštituta Slovenije bo udeležence seznanil s pregledom slovenskega in širšega trga z gozdnimi lesnimi izdelki, profesor Miha Humar z Inštituta za lesarstvo ljubljanske Biotehnične fakultete pa bo govoril o odpornosti lesa.

Na kongresu bodo govorili še o gospodarjenju z gozdovi in možnih letnih etatih oz. posekih v državi, o gradben rabi lesa, o razvoju visoko razvite lesnopredelovalne industrije v sosednji Hrvaški, o finančnih spodbudah in podobno. Na Kongresu bodo tudi slovenski reprezentanci gozdnih delavcev, ki se je izkazala na zadnjem svetovnem prvenstvu na Norveškem, podeli posebno priznanje in nagrado.

Kot so še zapisali prireditelji kongresa, Zavod Sloles združuje in predstavlja podjetja z dejavnostjo proizvodnje žaganega lesa ter drugih lesnih polizdelkov in končnih izdelkov ter podjetja, ki opravljajo dejavnost trgovine z žaganim lesom in lesnimi izdelki.

Njegovi člani skupaj predelajo 58 odstotkov vsega v Sloveniji predelanega lesa. Kot cilj zavoda so navedli vnovični vzpon slovenske lesne predelovalne industrije.