F3ZO 3.10.2018 17:23

Sklep festivala za tretje življenjsko obdobje v znamenju zadovoljstva in optimizma

Ljubljana, 3. oktobra - Z zaključno prireditvijo se je popoldne v Cankarjevem domu končal letošnji Festival za tretje življenjsko obdobje. Kot je v sklepnem nagovoru dejala podpredsednica Zdusa in ambasadorka festivala Marija Pukl, se je izkazalo, da je festival pomemben in potreben, udeležba in odzivi nanj pa jim dajejo veter v jadra tudi za v prihodnje.

Ljubljana. Odprtje Festivala za tretje življenjsko obdobje. Stojnice. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Odprtje Festivala za tretje življenjsko obdobje.
Stojnice.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V okviru festivala so organizatorji pripravili pet okroglih miz, na katerih so osvetlili tematike dolgotrajne oskrbe, medgeneracijskih izzivov, vseživljenjskega učenja in srebrne ekonomije. Danes so gostili tudi mednarodno konferenco ITHACA, je navedla Puklova.

Festival so po njenih besedah prav tako spremljali izobraževalni programi, izjemno dobro obiskane delavnice, v okviru kulturnega programa pa nastopi pevskih zborov, pa večer pesmi in plesa. Našteli so preko 2500 nastopajočih.

Puklova je izpostavila tudi visoke goste, ki so prišli na letošnji festival, med njimi predsednika DZ Dejana Židana, ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenijo Klampfer in druge ministre, varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer in evropske poslance.

Posebej pa je Puklova pohvalila predsednika vlade Marjana Šarca, da je prevzel pokroviteljstvo nad festivalom, si vzel čas za ogled in zbrane tudi nagovoril. Kot je dodala častna ambasadorka letošnjega festivala, pa ga bodo držali za besedo, da je pokojnina plačilo za minulo delo in ne socialna kategorija.

Nasploh so številni obiskovalci po njenih besedah v teh treh dneh lahko okusili zelo prijetno vzdušje. Prav tako se je Puklova zahvalila vsem prisotnim razstavljavcem, in vsem medijem, ki so pokrivali dogajanje na festivalu.

Se je pa kljub temu obregnila ob enega od medijskih zapisov, ki je festival vzporejal z vaško veselico, kar da je povsem neprimerljivo. Sicer pa je treba spoštovati tudi vaške veselice in druženje, ki ga omogočajo, je povedala. Kot je poudarila, ni prav deliti ljudi glede na njihovo starost, prav pa je, da jih delimo glede na prispevek, ki ga dajejo družbi.

Festival so organizirali Zveza društev upokojencev Slovenije in ministrstvo za delo ter podjetje Proevent. Špela Isop z direktorata za socialne zadeve na ministrstvu je ob zaključku tridnevnega dogajanja izrazila ponos nad festivalom, ki združuje generacije in ki prav vsakemu lahko nekaj ponudi.

Kot so za STA pojasnili v Proeventu, se je letošnjega tridnevnega festivala udeležilo okoli 17.500 obiskovalcev in okoli 160 razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške in BiH. Prišle so tudi reprezentance upokojencev iz Makedonije, Italije in Avstrije.