Turizem 3.10.2018 11:10

Počivalšek k sodelovanju pri razvoju Slovenije v petzvezdično destinacijo pozval tudi župane

Rimske Toplice, 3. oktobra - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na kongresu slovenskih občin v Rimskih Toplicah poudaril, da ima Slovenija vse atribute, da postane zelena, aktivna in zdrava destinacija za petzvezdična doživetja. Župane je pozval k sodelovanju pri doseganju tega cilja, pri čemer računa na njihov zdrav razum in odgovorno politiko.

Ljubljana. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Minister je poudaril, da je turistična branža kot celota v pozitivnih številkah. Lani je Slovenijo obiskalo 4,9 milijona turistov, kar je 14,6 odstotka več kot leto prej. Zabeležili so rekordnih 12,5 milijona nočitev.

Povprečna doba bivanja turistov pri nas je 2,5 dneva in tu lahko naredimo korak naprej, ocenjuje minister. Ob tem je pojasnil, da so steber našega turizma tuji turisti, ki opravijo dve tretjini nočitev, v tem segmentu pa Slovenija raste nadpovprečno v primerjavi z drugimi državami.

Omenil je, da je bil v preteklem mandatu deležen očitkov, da se ukvarja samo s turizmom, ki jih zavrača, pravi pa, da je ponosen na rezultate, ki so jih na tem področju dosegli. Na razvoj turizma bo po njegovem prepričanju vplival tudi poseben fond za investicije v turizem, ki so ga ustanovili prvič, in sicer gre za 160 milijonov evrov.

Kot je navedel Počivalšek, 34 destinacij v Sloveniji naredi 99 odstotkov prometa, in sicer v 60 občinah. Ima pa Slovenija po besedah državne sekretarke Eve Štravs Podlogar srečo, da so te destinacije razpršene po vsej državi in da je tako celotna Slovenija ena sama turistična destinacija.

Pozitivno nas od drugih loči tudi to, da uspemo nočitve razpršiti skozi celotno sezono, cilj pa je 365 dni, je še pojasnila Štravs Podlogarjeva. Ob tem je dodala, da niso merilo samo nočitve, ampak je pomembno, koliko prilivov prinesejo, lani jih je bilo po njenih navedbah 11 odstotkov več kot leto prej.

Počivalšek je omenil tudi dvig maksimalnega zneska turistične takse in uvedbo promocijske takse v zakonu o spodbujanju razvoja turizma. Pri tem pa je poudaril, da računa na zdrav razum in odgovorno politiko v posameznih občinah, v katerih s to takso razpolagajo, da bodo sredstva namenili za še boljše in lepše turistične investicije in produkte.

Zagotovil je tudi, da Lipice ne bodo privatizirali, da bo ostala državna, obenem pa poudaril, da je treba s tem nekaj narediti. Med prioritetami Slovenije na področju turizma je omenil prestrukturiranje podjetij v državni lasti in aktivno pripravo kadrovske politike. Turizem ima namreč velike kadrovske težave, današnji sistem zaposlovanja pa je po njegovem mnenju destimulativen za brezposelne in upokojence, ki bi si želeli delati. Omenil je tudi možnost pridobivanja kadrov iz drugih držav, denimo Ukrajine in Gruzije, s katerima so že podpisali sporazume.

Poudaril je tudi, da mora Slovenska turistična organizacija (STO) sredstva, namenjena za promocijo turizma v Sloveniji uporabljati za izključno promocijo v tujini.

Direktorica STO Maja Pak je med ključnimi cilji strategije trajnostne rasti slovenskega turizma omenila močno povišanje priliva iz naslova izvoza potovanj na štiri milijarde evrov, ki jih nameravajo doseči skozi oblikovanje produktov višje dodane vrednosti, usmerjanje na trge z višjo potrošnjo, krepitev prenočitev izven poletja, za kar je treba oblikovati atraktivne produkte, in krepitev prepoznavnosti pod znamko I feel Slovenija.

Slovenijo bodo kot zdravo, aktivno destinacijo promovirali tudi na bolj izkustveni ravni, je pojasnila in napovedala, da bodo naslednji teden predstavili novo kreativno rešitev za tovrstno promocijo.

Župani bodo dvodnevni kongres občin danes sklenili s pogovorom s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Še pred tem so v okviru vsebinskih sklopov poleg turizma spregovorili tudi o različnih vidikih sodobnega razvoja občin in kakovosti bivanja v lokalnem okolju.