Turizem 7.10.2018 8:35

Usoda mariborskega zavoda za turizem zapečatena po volitvah

Maribor, 7. oktobra - Načrtovano preoblikovanje Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, za katerega si je prizadeval župan Andrej Fištravec, je začasno ustavljeno. O njegovi usodi naj bi namreč dokončno odločali po novembrskih lokalnih volitvah.

Maribor, Hiša Stare trte na Lentu. Promocijske zgibanke, letaki. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor, Hiša Stare trte na Lentu.
Promocijske zgibanke, letaki.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Mariborski mestni svet je julija v prvem branju podprl odlok o prenosu dejavnosti zavoda na Mestno občino Maribor. Ob tem so predstavniki mestne uprave zagotovili, da razlog za spremembo organizacije ni v želji po odstavitvi direktorice Doris Urbančič Windisch, kot je bilo splošno mnenje, pač pa v ureditvi anomalij v dosedanjem delovanju. Fištravca naj bi najbolj motilo to, da ostale tri občine soustanoviteljice zavoda soodločajo, ne pa tudi sofinancirajo dejavnosti zavoda.

Medtem ko sta občini Hoče - Slivnica in Rače - Fram privolili v izstop iz zavoda, so se v občini Starše odločili, da bodo o tem odločali po volitvah. "Mestna občina Maribor bo tako z odločitvijo, kako dalje, počakala na nov mestni svet in odločitev tretje občine ter nato predlagala nadaljnje ukrepe," so za STA povedali na mariborski občini.

Po novem naj bi razmišljali o ustanovitvi "novega, lastnega in samostojnega" zavoda. "Vse občine pa bodo lahko sodelovale po pogodbi skladno z vnaprej dogovorjeno finančno shemo," še pravijo v ekipi župana Fištravca.

Na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje, predvsem pa njegova direktorica, so si oddahnili, saj verjamejo, da se bodo zdaj lahko bolj intenzivno posvetili njihovemu osnovnemu delu, to je razvijanju turistične ponudbe mesta in okolice.

Obenem si želijo, da bi se zavod na koncu vendarle preoblikoval, saj sedanja oblika ni ustrezna. "Z Zavodom za turizem Maribor - Pohorje je bila narejena le polovična zgodba," je za STA povedala Urbančič Windischeva. Načeloma si želijo, da bi bili mariborski zavod, ki pa bi se projektno povezoval z drugimi občinami, odvisno od vsebine.

"Konceptualno gledano sega Pohorje v Koroško in razumljivo je, da ravninska občina Starše ne sodi v to pohorsko zgodbo. Sodi pa v koncept Dravske kolesarske poti, določene kulinarične zgodbe, zato se bomo v prihodnje osredotočali na produkte," je pojasnila.

Želi si, da bi se občine v tem delu Slovenije v prihodnje povezovale kot na primer na Gorenjskem. "Tam vse vključene občine plačujejo članarino, prispevajo delež v promocijo turizma in takšen cilj smo si zastavili tudi v Mariboru. Z občinami, ki bi si želele sodelovanja, bi se podpisale pogodbe o sodelovanju, s katerimi bi opredelili aktivnosti, ki jih bodo izvajale občine in zavod. Aktivnosti morajo namreč teči izmenično," je prepričana.

Naziv zavoda naj bi zaenkrat ohranili v sedanji obliki, se pa pripravlja nova grafična podoba z Mariborom kot glavno točko ter Pohorjem, Slovenskimi goricami in ostalim kot podtočkami. Osrednji turistični produkti ostajajo šport, kultura ter vino in kulinarika.