#družba 25.9.2018 7:51

V Ljubljani predavanje priznanega strokovnjaka za kodirni stroj Enigma

Ljubljana, 25. septembra - V Sloveniji se bo v teh dneh mudil Britanec Mark Baldwin, eden največjih strokovnjakov za kodirni stroj Enigma na svetu. Britanski strokovnjak, znan tudi kot Dr. Enigma, bo v četrtek v ljubljanski kavarni Sputnik izvedel predavanje o nacističnem kodirnem stroju Enigma in povezavi s tehnologijo veriženja blokov.

Ljubljana. V Ljubljani predavanje priznanega strokovnjaka za kodirni stroj Enigma Marca Baldwina. Foto: Verity

Ljubljana.
V Ljubljani predavanje priznanega strokovnjaka za kodirni stroj Enigma Marca Baldwina.
Foto: Verity

Baldwin že desetletja potuje po svetu s svojo napravo Enigma in različne organizacije in podjetja skozi zgodbo nacistov in Enigme uči o pomembnosti digitalne varnosti.

Doslej je izvedel že več kot 600 predavanj po celem svetu na temo Enigme in zgodovine kriptografije. Med drugim je predaval tudi podjetjem, kot so Facebook, PayPal in DropBox.

Baldwin prihaja v Slovenijo na povabilo slovenskega startupa Verity, ki s pomočjo tehnologije verižnih blokov razvija rešitev za problem verodostojnosti informacij, med drugim tudi lažnih novic.

Ob tej priložnosti bo v četrtek ob 18. uri, v ljubljanski kavarni Sputnik potekal dogodek, na katerem bodo staro metodo kripotgrafije povezali s sodobno tehnologijo veriženja blokov.

Baldwin bo uvodoma izvedel predavanje na temo šifrirne naprave Enigme ter o tem, kako so uspeli zlomiti kodo nacističnega šifrirnega stroja Enigma. Po predavanju pa si bodo udeleženci imeli priložnost pobližje ogledati znameniti kodirni stroj.

Dogodek se bo sklenil s panelno diskusijo, na kateri bodo o tehnologiji veriženja blokov, krekanju, hekanju, zasebnosti in varnosti spregovorili soustanovitelj startupa Verity Martin Mikeln, tehnični direktor podjetja Iconomi Miha Vidmar, Luka Pušić, ki skrbi za informacijsko varnost pri platformi Tokens.net, ter soustanovitelj podjetja Bitnik in predsednik Blockchain Think Tanka Peter Trček.