#družba 23.9.2018 9:45

Za razvoj gorenjskega podeželja odobrenih več projektov

Kranj, 23. septembra - Gorenjska regija je prejela odobritev težko pričakovanih evropskih sredstev za projekte Lokalne akcijske skupine (LAS) za razvoj podeželja Gorenjska košarica. Tako bo ob projektih Bogastvo narave in Arhitektura gorenjskih vasi vendarle lahko steklo tudi urejanje Čebeljega parka Antona Janše na Breznici, sredstva pa bo dobila tudi Semenjalnica.

Lukovica. Čebelnjak. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Lukovica.
Čebelnjak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prvi javni poziv na LAS Gorenjska košarica za črpanje evropskih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v programskem obdobju 2014 - 2020 je bil objavljen aprila lani, prejšnji mesec pa so, kot so sporočili iz Gorenjske regionalne razvojne agencije BSC Kranj, od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vendarle prejeli pozitivne odločbe za štiri projekte.

Med njimi je projekt ureditve Čebeljega parka Antona Janše. Tega je Zavod za turizem in kulturo Žirovnica na Breznici nameraval urediti že letošnjo pomlad za praznovanje prvega svetovnega dneva čebel, ki je potekalo prav v Janševem rojstnem kraju. Vendar se je zaradi čakanja na odobritev sredstev izvedba projekta zamaknila.

Projekt, vreden 685.000 evrov, bo sofinanciran v višini 300.000 evrov. V bližini Janševega čebelnjaka na Breznici bodo postavili objekt, v katerem bodo na interaktiven in sodoben način prikazali življenje čebel. V parku pa se bodo lahko obiskovalci sprehodili med medovitimi rastlinami in spoznali življenje in delo začetnika modernega čebelarstva.

Evropska sredstva bodo pripadla tudi hranilnici semen Semenjevalnici, ki je v Čebelarskem centru v Lescah ob podpori zgornjegorenjskih občin ter Inštituta za ekološke raziskave in trajnostni razvoj Ekosemena zaživela lani. Pilotno leto so v semenjalnici uspešno zaključili, sedaj pa bodo za vzpostavitev pridelave ekoloških semen in ohranitev biodiverzitete prejeli tudi 100.000 evrov nepovratnih sredstev.

160.000 nepovratnih sredstev bo šlo za projekt Arhitektura gorenjskih vasi, katerega namen je ohranitev tradicionalnega izgleda naselij in tipične arhitekture z razvojem novih rešitev in osveščanjem ter izobraževanjem prebivalstva. V okviru projekta bodo vzpostavili pristop uporabe tradicionalne arhitekture pri trajnostnem razvoju naselij preko razvitega modela o ohranitvi in upoštevanju tradicionalne arhitekture in prenosu znanj o uporabi tradicionalnih materialov za gradnjo in obnovo.

115.000 evrov pa je pridobil projekt Bogastvo narave. Z inovativnim turističnim produktom interpretacije naravne dediščine bodo v območju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp razvili celovit produkt, ki temelji na biodiverziteti območja, njegovih vodah in geologiji. Projekt bo prispeval k zagotovitvi ohranitve znanj in kompetenc prebivalstva, identitete podeželskega prostora, bogate naravne dediščine podeželja ter razvoju trajnostnih zelenih delovnih mest.

Ministrstvo je odobrilo tudi projekt sodelovanja LAS Biosferna območja Slovenije oziroma Unesco MAB. Projekt povezuje šest partnerskih lokalnih akcijskih skupin, njegov namen pa je povezovanje vseh biosfernih območij v Sloveniji in s tem povečevanje njihove prepoznavnosti ter izkoriščanje potencialov, ki jih Unescovo imenovanje prinaša območju.