22.9.2018 8:00

Prihodnji teden v Ljubljani mednarodna konferenca o demenci

Ljubljana, 22. septembra - Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani bo prihodnji petek in soboto 10. konferenca o demenci - ASK 2018, ki jo skupaj s fakulteto pripravlja združenje Spominčica. Organizatorji so jo letos naslovili Demenca - izziv sodobne družbe, saj demenca sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive 21. stoletja.

Ljubljana. Medicinska fakulteta. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Medicinska fakulteta.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na konferenci bo predavalo okoli 50 domačih in tujih strokovnjakov s področij zdravstva in socialnega varstva ter predstavniki domov za starejše, ministrstev in urada varuha človekovih pravic. Predstavili bodo odkritja, dosežke in primere dobrih praks s področja svojega delovanja. Posebna sekcija bo namenjena osebam z demenco in njihovim svojcem, ki bodo predstavili svoje izkušnje.

Predsednica združenja za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija Štefanija L. Zlobec je STA pojasnila, da bo konferenčni program ponudil aktualne teme o pravočasni diagnozi bolezni, preventivi, epidemiologiji demence, dolgotrajni in paliativni oskrbi, o ohranjanju samostojnosti oseb z demenco in njihovih pravicah ter o demenci prijaznih skupnostih.

Na konferenci bodo imeli študenti, specializanti in nevladne organizacije priložnost, da svoje inovativne raziskovalne projekte predstavijo na sekciji posterjev. Organizatorji so povabili tudi vse druge, ki želijo nadgraditi svoje znanje in veščine o demenci, zdravstvene in socialne delavce, predstavnike ljudskih univerz in univerz za tretje življenjsko obdobje ter prostovoljce.

Osrednji gostje konference bodo izvršna direktorica Svetovne organizacije Alzheimerjeve bolezni (ADI) Paola Barbarino, predsednica Alzheimer Evrope Iva Holmerova, predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije Darina Sedlakova in podpredsednik Alzheimer Evrope Charles Scerri. Udeležbo je potrdila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Letošnja konferenca bo sovpadla z 20. obletnico prvega psiho-geriatričnega srečanja, z že tedaj mednarodno udeležbo, ki ga je leta 1998 v Kranjski Gori organiziral ustanovitelj Spominčice Aleš Kogoj. Ljubljanska konferenca bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

Demenca je sicer kronična napredujoča bolezen, ki prizadene možganske celice, odgovorne za spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje, računske in učne sposobnosti, sposobnosti govornega izražanja ter presoje. Najpogostejša oblika demence je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja več kot dve tretjini demenc.

V Sloveniji ima demenco po epidemioloških ocenah okoli 33.000 ljudi, v Evropi deset milijonov, na svetu pa 47 milijonov ljudi. Stroka ugotavlja, da ima diagnozo le vsaka četrta oseba z demenco, kar je razlog za veliko zaskrbljenost. September kot svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni zato vsako leto izpostavi pomen ozaveščenosti o demenci in boja proti njeni stigmatizaciji.

Tudi ob letošnjem svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, ki smo ga zaznamovali v petek, v Sloveniji potekajo Sprehodi za spomin. V Ljubljani, kjer bodo sprehod pripravili že sedmič, se bodo udeleženci zbrali danes ob 10. uri pred Moderno galerijo. Skupaj se bodo sprehodili do Mestne hiše in nazaj.