Podjetja 20.9.2018 15:57

Big Bang odslej pod okriljem Adventure holding

Ljubljana, 20. septembra - Prodaja Big Banga podjetju Bidigital, ki je v 60-odstotni lasti Adventure holding in 40-odstotni lasti hčerinske družbe York Capital Management Global Advisors, je končana. Bidigital je po izpolnitvi vseh odložilnih pogojev in pridobitvi soglasja Agencije za varstvo konkurence v Merkurjevo stečajno maso nakazal 18,61 milijona evrov kupnine.

Ljubljana. Trgovsko podjetje Big Bang. Foto: Peter Černuta/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Trgovsko podjetje Big Bang.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Adventure holding, največji slovenski trgovec z elektronskim blagom Big Bang danes začenja novo poglavje. "Big Bang je danes dobil več kot le finančno stabilnega in močnega lastnika. Dobil je partnerja za prihodnost," je poudaril direktor Adventure holding Aleš Škerlak.

Skupaj z vodstvom Big Bang bodo v naslednjih mesecih posodobili strategijo, pospešili digitalizacijo poslovanja in pripravili zdrave temelje za nadaljnjo rast.

"Z današnjim dnem so se torej Big Bangu na stežaj odprla vrata v prihodnost, ki bo na eni strani zaznamovana z digitalizacijo poslovanja in vseh prodajnih poti, na drugi strani pa kupci danes ne želijo več zgolj izdelka, temveč celovito storitev na enem mestu," je dejal Škerlak, ki je prepričan, da bo Big Bang, ki je po več kot desetletju dobil finančno močnega lastnika, kos vsem izzivom.

Da ima Big Bang prvič po več kot desetletju finančno močnega lastnika, kar za Big Bangove kupce, poslovne partnerje in dobavitelje predstavlja trdno zagotovilo, je izpostavil tudi direktor Big Banga Aleš Ponikvar.

"Uspešna rast podjetja temelji na zaposlenih in uvajanju novih tehnologij v vse procese in aktivnosti. Na trgu elektronskih naprav je že lani zavladala pozitivna usmerjenost, zdaj pa lahko v prihodnost lažje zremo tudi v Big Bangu," je še dodal Ponikvar.

Big Bang je med glavnim premoženjem starega Merkurja najdlje čakal na prodajo. Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je kupca zanj iskala z zbiranjem ponudb, za kar se je odločila po tem, ko ločitvena upnika, Banka Intesa Sanpaolo (prej Banka Koper) na 45-odstotnem deležu in DUTB na 55-odstotnem deležu, družbe nista uspela prodati zunajsodno.

Upraviteljica je zavezujoče ponudbe zbirala do konca marca, prejela jih je več, a je najboljšega kupca prepoznala v Bidigitalu. Prodajna pogodba je bila podpisana v aprilu, Okrožno sodišče v Kranju je soglasje k prodaji dalo v maju, varuh konkurence pa je odločbo, s katero je ugotovil, da je koncentracija skladna s pravili konkurence, izdal julija.

Začetki Big Banga segajo v leto 1991, blagovna znamka Big Bang pa je bila rojena dve leti kasneje, ko se je odprla tudi prva trgovina v Ljubljani. Trenutno ima Big Bang v Sloveniji 18 trgovin.