Podjetja 19.9.2018 12:32

Plastika Skaza letos načrtuje rast prihodkov in dobička

Velenje, 19. septembra - Velenjsko podjetje Plastika Skaza, ki se 41 let ukvarja z izdelavo izdelkov iz plastičnih mas, letos načrtuje 40 milijonov evrov prihodkov, kar je dva milijona evrov več kot lani. Kot je danes povedala solastnica podjetja Tanja Skaza, si letos želijo ustvariti štiri milijone evrov dobička iz poslovanja, lani je ta znašal 600.000 evrov.

Velenje, podjetje Plastika Skaza Podjetje Plastika Skaza je danes predstavilo nov kuhinjski kompostnik. Solastnica podjetja Tanja Skaza. Foto: Lili Pušnik/STA

Velenje, podjetje Plastika Skaza
Podjetje Plastika Skaza je danes predstavilo nov kuhinjski kompostnik.
Solastnica podjetja Tanja Skaza.
Foto: Lili Pušnik/STA

Velenje. Podjetja Plastika Skaza. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Velenje.
Podjetja Plastika Skaza.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Lanski dobiček iz poslovanja je bil nižji kot leto prej, predvsem na račun naložb v nove razvojne projekte, ki družbi odpirajo vrsto priložnosti za nadaljnjo rast na mednarodnih trgih v prihodnjem obdobju.

Skaza je za STA pojasnila, da na letni ravni za razvoj izdelkov namenjajo okrog dva milijona evrov. "Da bi razvil nov produkt, moraš najprej vlagati v raziskave, prototipe in v znanje ljudi. Mi moramo slediti trendom in vedeti, kaj se dogaja na trgu. Želimo pa si delati izdelke iz recikliranih materialov," je dejala Skaza.

Dodala je tudi, da so ob novem kuhinjskem kompostniku, ki so ga javnosti predstavili danes, letos razvili še 34 orodij za svoje kupce. Produkte z lastno blagovno znamko pa podjetje izvaža predvsem v Skandinavijo, prek svojih multinacionalnih kupcev in partnerjev s področja elektronike, avtomobilske in pohištvene industrije pa je prisotno v več kot 70 državah po svetu.

Plastika Skaza, ki zaposluje 235 delavcev in ima skoraj 100 občasnih sodelavcev, dosedanjim izdelčnim linijam dodaja nove, inovativne in oblikovalsko dovršene produkte, ki so vir dodane vrednosti. Vse več aktivnosti družba načrtuje tudi na Hrvaškem, kjer si odpira priložnosti preko zelenih mest.

Podjetje pričakuje, da bo v letu 2020 kar polovica njegovih izdelkov naravi in človeku prijaznih. V prihodnje družba načrtuje razvoj trajnostnih materialov, reciklatov in bio osnovanih materialov, ter dodatno bio razgradljivih materialov, uveljavitev krožnega gospodarstva v celotnem procesu njihovega delovanja ter posodobitev proizvodnih kapacitet, podprtih z avtomatizacijo in sodobnimi planskimi orodji.

Plastika Skaza si prav tako želi zagotavljati spodbudno inovativno okolje, ki bo kreiralo nove rešitve za uporabnike, v načrtu pa ima tudi osredotočanje na raziskave in razvoj, uporabo naprednih tehnologij in visokotehnološke postopke.