Podjetja 17.8.2018 11:43

Peti blok v Šoštanju znova v elektroenergetskem omrežju

Šoštanj, 17. avgusta - V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) je peti blok po slabih treh letih in končani ekološki sanaciji v četrtek ob 20.50 znova začel pošiljati električno energijo v slovensko omrežje. S tem se je začela dvomesečna faza testiranj in poskusnega obratovanja. Tako zdaj v Šoštanju obratujeta dva bloka, poleg petice še šesti.

Šoštanj. Termoelektrarna Šoštanj. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Šoštanj.
Termoelektrarna Šoštanj.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Teša, so ekološko sanacijo petice, ki je stala več kot 10 milijonov evrov, končali predčasno. Po terminskem načrtu je bila namreč ponovna sinhronizacija z omrežjem predvidena šele 3. septembra.

Ekološka sanacija petega bloka je bila namenjena zmanjšanju škodljivih emisijskih vrednosti snovi v dimnih plinih. Te so v primerjavi z nedavno trajno ustavljenim četrtim blokom za 60 odstotkov nižje pri dušikovem oksidu (NOx), za 50 odstotkov pri žveplovem dioksidu (SO2) in za 80 odstotkov pri prašnih delcih PM.

Peti blok z inštalirano močjo 345 megavatov (MW) je začel obratovati leta 1978. Zaradi nedoseganja predpisanih dopustnih izpustov dušikovih oksidov so ga 6. oktobra 2015 ustavili, 1. septembra 2017 pa začeli z njegovo revitalizacijo in ekološko sanacijo.

Strošek te posodobitve je več kot 10 milijonov evrov. "Največji delež je bil namenjen napravi za razgradnjo dušikovih oksidov (NOx), povezavi bloka na 220 kV daljnovod z zamenjavo blokovnega transformatorja, posodobitvi sistema upravljanja bloka in zamenjavi kolektorjev ponovnega pregrevanja," je pojasnil izvršni direktor tehničnega sektorja Teša Branko Debeljak.

Revitalizirana petica bo po njegovih navedbah predvidoma obratovala do leta 2030, in sicer v primeru povečanih potreb po električni energiji ali pa kot nadomestilo za šesti blok, kadar bo ta v negi ali remontu. V Tešu ocenjujejo, da bi peti blok lahko proizvedel do 1500 gigavatnih ur električne energije na leto.

Teš po trajni ustavitvi najstarejših in zastarelih prvih treh blokov pred leti in letošnji ustavitvi četrtega bloka zdaj obratuje z ekološko saniranim in revitaliziranim petim blokom in s 600-megavatnim šestim blokom ter z dvema 42-megavatnima plinskima enotama. Njen delež v letni proizvodnji elektrike v Sloveniji je 36-odstoten, na novo revitalizirana elektrarna pa bo prispevala k čistejšemu okolju v Šaleški dolini in s tem h kakovosti življenja lokalnih prebivalcev, so še poudarili v Tešu.