Turizem 7.8.2018 12:00

V sredo podpis nove kolektivne pogodbe za gostinstvo in turizem

Ljubljana, 7. avgusta - Turistično-gostinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev Slovenije - sekcija gostinstva in turizma sta s Sindikatom gostinstva in turizma po večmesečnem usklajevanju dosegli socialni sporazum, katerega rezultat bo nova kolektivna pogodba za panogo. To bodo podpisali v sredo, so sporočili iz turistično-gostinske zbornice.

Ljubljana. Natakar, restavracija, solata. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Natakar, restavracija, solata.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Podpis kolektivne pogodbe s Sindikatom delavcev gostinstva in turizma Slovenije bo pripomogel k boljšim razmeram v omenjenih panogah in celoviti ureditvi v ciljni smeri k višjemu vrednotenju dela in višjo kakovost storitev v gostinstvu in turizmu," so navedli v zbornici.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma je prejšnji teden sicer opozoril na dejstvo, da so v panogi že tri mesece brez kolektivne pogodbe. Ko so v sindikatu po neuspešnem zaključku pogajanj začeli s pripravo nadaljnjih aktivnosti, so z delodajalske strani sicer sporočili, da bodo pogodbo podpisali.

Generalna sekretarka sindikata Karmen Leban je pojasnila, da se je zatikalo pri višini plačila za presežne ure, ki jih delavci ne morejo izkoristiti v obliki prostega časa. Sindikat je pristal na daljše referenčno obdobje, a je v zameno terjal dvig urne postavke s 30-odstotnega na 45-odstotni dodatek k osnovni urni postavki, v praksi to pomeni okoli 30 centov na uro več. Delodajalci tega niso želeli sprejeti.