20.7.2018 8:30

Več tisoč ljubiteljev znanosti za teden dni preplavilo francoski Toulouse

piše Lea Udovč

Toulouse, 20. julija - Francoski Toulouse je mesto z dolgo akademsko tradicijo, sedežem Airbusa in francoske vesoljske agencije. Prebivalci se radi pošalijo, da imajo znanost že v svojih genih, zato je bilo mesto logična izbira za gostiteljstvo dogodka EuroScience Open Forum (ESOF) 2018, največjega evropskega srečanja s področja znanosti in inovacij v Evropi.

Francosko rožnato mesto, kot ga ljubkovalno imenujejo zaradi njegove opečnate arhitekture, je med 9. in 14. julijem gostilo osmo izvedbo največjega evropskega interdisciplinarnega srečanja s področja znanosti in inovacij v Evropi. Letošnji dogodek je potekal pod geslom Sharing Science: Towards New Horizons (Deljenje znanosti: Proti novim obzorjem).

Kot je za STA povedala vodja letošnjega dogodka Anne Cambon Thomsen, je bil letošnji ESOF glede na število udeležencev in zadovoljstvo udeležencev zelo uspešen. Na dogodku je namreč sodelovalo 4300 udeležencev iz več kot 80 držav, ki so lahko prisluhnili več kot 200 panelom, si ogledali 120 plakatov ali pa se udeležili katerega od 120 dogodkov v okviru festivala Znanost v mestu (Science in the City), ki je istočasno potekal v mestu.

V okviru konferenčnega tedna se je na treh konferenčnih prizoriščih skupno zvrstilo 217 panelov, hkrati jih je potekalo tudi po več kot 10. Odmori med posameznimi paneli so bili rezervirani za živahne pogovore o znanosti in raziskavah, obiskovanje razstavnih prostorov ter iskanje novih poslovnih priložnosti in poznanstev.

Med izstopajočimi temami panelov so bile denimo šport in možganske poškodbe, živčni strupi, priložnosti in izzivi brexita za evropsko znanost, novo paleontološko odkritje francoskih raziskovalcev, umetna inteligenca in internet igrač, pa tudi izzivi na področju podnebnih sprememb, ženske v znanosti in raziskave vesolja.

Precej tem je bilo namenjenih tudi vsebinam Evropske komisije, ene od podpornic konference, med katerimi so bili v ospredju nov evropski okvirni program za raziskave in inovacije ter odprta znanost, odgovornosti v raziskavah in inovacijah.

Francija, Toulouse.
Dogajanje v okviru Odprtega foruma evropske znanosti ESOF 2018.
Foto: Lea Udovč/STA

Med glavnimi sporočili konference za raziskovalce je po mnenju slovenske udeleženke konference Saše Novak, raziskovalke na Institutu Jožef Stefan (IJS) ter vodje projekta Znanost na cesti, tudi to, da bo potrebno v novem okvirnem programu ter v znanosti nasploh veliko pozornosti nameniti predvsem odgovornosti v raziskavah, inovacijah in uvajanju novih tehnologij. "To vključuje tudi zagotavljanje ponovljivosti raziskav, odprt dostop, obveščanje o rezultatih, kar vse vpliva tudi na podporo in zaupanje v znanost."

Festival Znanost v mestu privabil tako mlade kot tudi starejše

Pomemben del letošnjega dogodka ESOF 2018 je bil festival Znanost v mestu, ki se je od 7. do 15. julija odvijal na različnih lokacijah v mestu. Festival je ponudil 120 dogodkov, med katerimi so bile razstave, predavanja, znanstvene predstave in debate, s katerimi so želeli znanost približati tudi prebivalcem Toulousa.

Osrednji del festivala pa se je odvijal na osrednjem mestnem trgu, pred eno glavnih turističnih točk v mestu, kapitolom, ki pod svojim okriljem združuje mestno hišo in opero. Pred mogočno stavbo se je v ograjenem prostoru, pod belimi šotori, vsak dan predstavljalo približno 25 projektov.

Francija, Toulouse.
Dogajanje v okviru Odprtega foruma evropske znanosti ESOF 2018.
Festival Znanost v mestu (Science in the city) na osrednjem mestnem trgu.
Foto: Lea Udovč/STA

"Nismo bili prepričani, da bodo ljudje zainteresirani za znanost v središču Toulousa, vendar imamo zelo veliko obiskovalcev. Presenečeni smo," je ob vhodu v festivalski prostor navdušeno povedala članica organizacijske ekipe festivala Celine Warzager.

Festivalski prostor v središču mesta je namreč dnevno obiskalo od 1200 do 1400 obiskovalcev. Slednje je, glede na to, da so bila festivalska vrata odprta le od 14. do 18. ure, ko je bila vročina v poletnem Toulousu malodane nevzdržna, izjemen uspeh.

Razstavni prostor, na katerem je bilo opaziti največ radovednih pogledov mladih in starejših, je pripadal kemijskemu inštitutu iz Toulousa. "Tukaj se pogovarjamo o kemiji ter ljudem prikazujemo eksperimente. Čeprav morda na prvi pogled zgleda kot nekaj čarobnega, je to le kemija, ki ni zahtevna in vsak jo lahko razume," je razigrano pripovedovala Caroline Toppan z omenjenega inštituta.

Francija, Toulouse.
Dogajanje v okviru Odprtega foruma evropske znanosti ESOF 2018.
Festival Znanost v mestu (Science in the city) na osrednjem mestnem trgu.
Foto: Lea Udovč/STA

"Pomembno je, da smo odprti, da ne ostajamo v laboratorijih, temveč da gremo na ulice ter o našem delu razlagamo tudi drugim ljudem," je še nadaljevala Toppanova. Obisk je bil sicer po njenih besedah izjemen. "Med obiskovalci niso le mladi in družine, temveč tudi veliko starejših ljudi, ne le iz Toulousa, temveč tudi iz tujine," je nasmejano zaključila kemičarka.

Eden izmed mlajših obiskovalcev festivala je bil tudi 10-letni Gaspard iz Anglije, ki je festival obiskal s sestro in mamo. Nadebudni mladenič je povedal, da mu je pri znanosti všeč prav vse. "Rad bi postal znanstvenik, a še ne vem kako," je iskreno priznal. Morda je kakšen nasvet o svoji bodoči karierni poti poiskal tudi na festivalu, kjer je največ njegovega zanimanja požela postaja na temo t.i fab labov.

Po besedah Cambon Thomsen se je festivala Znanost v mestu skupno udeležilo približno 15.000 ljudi. Ker pa je Toulouse nosilec naziva evropsko mesto znanosti 2018, se bodo aktivnosti nadaljevale vse do konca leta.

Bogata akademska zgodovina in središče aeronavtične in vesoljske industrije

Mesto Toulouse ima bogato akademsko tradicijo, saj je bila Univerza v Toulousu ustanovljena že leta 1229, 29 let za prvo francosko univerzo v Sorboni. Danes se lahko mesto pohvali s tremi univerzami, z več kot 100.000 študenti, 15.000 raziskovalci ter 143 laboratoriji in 50 ustanovami, ki promovirajo znanstveno kulturo.

V mestu z okolico je zgoščena tudi svetovna srenja najpomembnejših akterjev na področju aeronavtične in vesoljske industrije. Kar polovica vseh delovnih mest s področja vesolja v Franciji oziroma četrtina na evropski ravni se nehaja v Tolousu. V okviru konference ESOF sta bili zato za medije organizirani tudi ekskurziji na temo vesolja in aeronavtike.

Francija, Toulouse.
Dogajanje v okviru Odprtega foruma evropske znanosti ESOF 2018.
Raketa Ariane 5, ki je plod razvoja Evropske vesoljske agencije (ESA) in Francoske nacionalna vesoljske agencije (CNES) v Cite de l'espace (City of Space).
Foto: Lea Udovč/STA

Prva je predstavnike medijev peljala na jugovzhodni del mesta, kjer se med drugim nahaja velik znanstveni center Cite de l' Espace, namenjen razširjanju kulture in znanja o vesolju in astronomiji ter sedež francoske vesoljske agencije, druga pa na severozahod, kjer evropski letalski velikan Airbus sestavlja največje letalo na svetu.

V eni največjih industrijskih stavb sestavljajo največje letalo na svetu

Slabe pol ure vožnje iz centra Toulousa, v neposredni bližini letališča Blagnac, nasproti muzejskega kompleksa Aeroscopia, posvečenega letalstvu, se nahaja sedež Airbusa ter končna montažna linija največjega letala na svetu, dvonadstropnega Aribusovega A380, ki lahko sprejme tudi do 853 potnikov.

Francija, Toulouse.
Dogajanje v okviru Odprtega foruma evropske znanosti ESOF 2018.
Stavba, kjer poteka končna montažna linija največjega potniškega letala na svetu A830.
Foto: Airbus

Stavba s končno montažno linijo je del 50 hektarjev velikega industrijskega obrata Jean-Luc Lagardere. Dolga je 490 metrov dolg, široka 250 metrov, v višino pa meri 46 metrov ter velja za enega največjih industrijskih poslopij na svetu.

Na stotine delavcev tu sestavlja največje letalo na svetu, ki nato odleti v Hamburg na opremljanje in barvanje. Deli modela Airbus A380 so sicer izdelani na več lokacijah po Evropi, te komponente pa nato dostavijo v obrat Jean-Luc Lagardere za končno montažo.

Udeleženci ekskurzije so se imeli priložnost sprehoditi in razgledati po tej megalomanski stavbi, ki sicer za turiste ostaja dostopna le z zunanje razgledne platforme, s katere se skozi zastekljeno steno razprostira pogled na delovišče.

Poslopje je dovolj veliko, da lahko hkrati sestavljajo dve letali, a trenutno nimajo naročil, zato prazen prostor dajejo v najem drugim projektom, trenutno gostijo letala A350.

Prihodnji ESOF leta 2020 v Trstu

Letošnjega dogodka ESOF se je udeležila tudi močna delegacija iz Trsta, ki bo gostil prihodnji ESOF leta 2020. Po mnenju vodje ESOF 2020 Stefana Fantonija letošnji dogodek v Toulousu ni imel močnega sporočila, kar želijo s tržaškim dogodkom spremeniti, kljub temu pa bo iz Toulousa odnesel nekaj dobrih idej.

S tržaškim dogodkom se ESOF po besedah Fantonija prvič v zgodovini odpira tudi onkraj nacionalnih meja. Njegova vizija je namreč, da bi v času konference ESOF 2020 potekal velik, mednarodni festival znanosti na širšem območju Srednje in Vzhodne Evrope in Balkana, tudi v Ljubljani. "To so naše sanje, to bo velika sprememba, ki si jo želimo narediti, je v pogovoru za STA še povedal Fantoni.

Francija, Toulouse.
Dogajanje v okviru Odprtega foruma evropske znanosti ESOF 2018.
Vodja ESOF 2020 Stefano Fantoni.
Foto: Lea Udovč/STA

Bienalni dogodek ESOF je nastal na pobudo neprofitne organizacije EuroScience. Posvečen je znanstvenim raziskavam in inovacijam ter ponuja prostor za interakcije in diskusije za znanstvenike, inovatorje, ustvarjalce politik, podjetnikov in splošne javnosti.

Letošnji dogodek je ob podpori EuroScience organizirala Zvezna univerza Toulouse Midi-Pyrenees. Osrednjo organizacijsko ekipo je sestavljalo 24 članov, pri organizaciji pa je pomagalo tudi 200 prostovoljcev.