16.7.2018 10:50

S Karitas na letovanje več kot 200 socialno ogroženih otrok in mladostnikov

Portorož, 16. julija - Slovenska karitas je danes začela letošnja strokovno vodena letovanja socialno ogroženih otrok v Portorožu. V petih poletnih tednih bo v okviru Počitnic Biserov skupaj letovalo več kot 200 otrok in mladostnikov ter 98 animatorjev, so sporočili iz Slovenske karitas. Letovanje organizirajo tudi za družine in socialno ogrožene starejše.

Črnomelj. Logotip Slovenske karitas. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Črnomelj.
Logotip Slovenske karitas.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Animatorji in voditelji za otroke poskušajo ustvariti prijetno vzdušje ter jim narediti teden čim lepši. Poleg plavanja in plaže jih obiščejo tudi znane osebnosti. Vsak dan v času največje vročine v hladni senci poteka tudi kulturni in zabavni program. Otroke ves čas spremljajo, saj mnogi s seboj nosijo velike stiske. Prek igre in druženja se vsak dan spletajo nova prijateljstva. In po sedmih dneh postanejo otroci in animatorji tako povezani, da se zelo težko razidejo in se zopet vrnejo v težke razmere, v katerih živijo, so navedli v sporočilu za javnost.

Otroci na letovanju so iz družin, ki jim med letom Karitas materialno pomaga. "Vključujemo tudi otroke s posebnimi potrebami in tiste, ki so doživeli večjo psihično stisko (smrt staršev, razveze, različne zlorabe, bolezen, invalidnost, rejništvo ...). Otroci so tudi različnih narodnosti in ver, to ni ovira za vključitev v program," so pojasnili. Vsako leto je po navedbah Karitas povpraševanje veliko večje od njihovih zmožnosti in presega finančne kot tudi logistične zmogljivosti.

Letovanja socialno ogroženih otrok s Slovensko karitas potekajo že 24 let, od leta 1994. Izvajajo jih v prostorih župnije Portorož, kjer v enem tednu gostijo približno 40 otrok in 20 animatorjev in tehničnih pomočnikov. Letovanja financirajo s sredstvi Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, škofijske in župnijske Karitas ter posameznih donatorjev.

V poletnem času v Portorožu izvajajo tudi počitnice socialno ogroženih družin v Sončni hiši nad Portorožem. V devetih tednih bo v juliju in avgustu skupaj vključenih več kot 80 socialno ogroženih družin s približno 260 družinskimi člani. Namen letovanja socialno ogroženih družin je predvsem odmik in možnost za komunikacijo med družinskimi člani.

Pred in po poletju pa v istih prostorih organizirajo tudi letovanja za socialno ogrožene starejše, v katera je v šestih tednih vključenih približno 120 starejših. Starejši v petih dneh predvsem okrepijo svoje zdravje in naberejo lepe spomine, so navedli v sporočilu.

V različnih programih Slovenske karitas je v letovanja vsako leto vključenih skoraj 600 socialno ogroženih oseb, otrok, staršev in starejših. Vključeni so tudi številni mladi prostovoljci, ki so se že od februarja na mesečnih srečanjih usposabljali in oblikovali program.