Podjetja 15.7.2018 9:17

Lip Bled bo vodil Dušan Marinič

Bled, 15. julija - Dolgoletni direktor Lipa Bled Alojz Burja odhaja v pokoj, na vodilni funkciji podjetja pa ga bo nasledil dosedanji izvršni direktor prodaje in marketinga v družbi Dušan Marinič. Kot je ocenil Burja, podjetje zapušča v dobrem stanju. Največji izziv bodo kadri, obetajo pa se tudi precejšnje investicije v širitev in modernizacijo.

Ljubljana, Rudnik. Lip bled. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Rudnik.
Lip bled.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal Burja, ima Lip Bled dobro razporeditev trgov in kupcev. 70 odstotkov prihodkov ustvari z izvozom, hkrati ima dobro maloprodajo in pozicijo na domačem trgu, kjer pri notranjih vratih pokriva polovico slovenskega tržišča. Ta razpršenost glavnih trgov je za Lip Bled ključnega pomena in mu daje garancijo za stabilno poslovanje.

Opravljeno prestrukturiranje je Burja ocenil za uspešno. "Od večjih slovenskih lesnopredelovalnih podjetij smo eno redkih, ki smo ostali živi," je spomnil Burja in dodal, da danes dobro poslujejo tudi programi žage, masivnega pohištva in vhodnih vrat, ki so jih v prestrukturiranju izločili v podjetja Lip Bohinj, Doors in Lip Pohištvo Bohinj.

"Lesnopredelovalna panoga kot celota je trd kruh, je pa pomembno to, da smo izraziti izvozniki in da delamo končne izdelke, kar pomeni neko večjo stabilnost, ko pride do pretresov na tržiščih. Poleg tega večji del prodaje vršimo pod lastno blagovno znamko," je prednost podjetja in drugih podjetij v panogi izpostavil Burja.

"Se pa časi spreminjajo in nas čakajo novi izzivi," je dejal Burja in pojasnil, da se bo moral njegov naslednik ukvarjati predvsem s kadri, saj jim kvalificiranih delavcev, zlasti upravljavcev linij, vzdrževalcev in mizarjev, manjka. Če bi imeli več ljudi, bi lahko v tem času konjunkture namreč lahko prodali več kot lahko izdelajo.

V prihodnje načrtujejo širitev, katerega podlaga je tudi na zadnji blejski seji potrjen občinski podrobni prostorski načrt. Steklo bo pridobivanje gradbenega dovoljenja za širitev hal, pri čemer bodo večji del namenili skladišču oziroma logističnega centru, del pa širitvi proizvodnje, zlasti modernizaciji opreme.

Sredstva za investicije bo Lip Bled črpal iz kupnine za še zadnji četrtinski delež v Lipu Bohinj, ki ga je blejsko podjetje pred kratkim prodalo avstrijskemu partnerju. Ima pa podjetje tudi že za 1,8 milijona evrov naročene opreme za modernizacijo, in sicer dve avtomatizirani liniji za izdelavo podbojev vrat. Hkrati teče več projektov digitalizacije, ki je za Lip Bled v njegovem prilagajanju različnim trgov zelo pomembna.

V dveh letih naj bi tako v nove zmogljivosti skupaj vložili 3,8 milijona evrov. S tem naj bi v podjetju, ki ima trenutno okoli 330 delavcev, povečali prodajo in dobičkonost. Prodajo naj bi v treh letih dvignili za 15 do 20 odstotkov na 35 milijonov prihodkov letno, dobiček pa z lanskih 300.000 evrov na najmanj 1,5 milijona evrov. Vendar letos zaradi opuščanja programov z nižjo dodano vrednostjo rasti prihodkov še ne bo, dobiček pa naj bi se dvignil na 600.000 evrov.

Burja, ki je eden izmed lastnikov Lipa Bled in je podjetje vodil 17 let, bo kljub upokojitvi še naprej ostal vpet v podjetje, in sicer kot član posvetovalnega odbora, ki sodeluje pri odločanju o investicijah in drugih pomembnih zadevah za podjetje.