Mediji 15.7.2018 10:47

Revija Cicido že 20 let spodbuja branje in ustvarjalnost najmlajših

piše Tatjana Zemljič

Ljubljana, 15. julija - Revija Cicido za predšolske otroke letos obeležuje 20 let. Izšla je iz Cicibana in ime dobila po ljudski pesmi Sinička se je usedla gor na drobno vejico, po oglašanju ptičke siničke cici, cici, cicido. Konkurence med revijami nima, se pa po besedah urednice Maje Žugič danes za pozornost mladih bralcev bori s TV, pametnimi telefoni in internetom.

Grosuplje. Otroška revija Cicido. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Grosuplje.
Otroška revija Cicido.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ustanovitev Cicidoja pred dvajsetimi leti je bila nujna

Revijo Cicido Mladinska knjiga Založba izdaja od septembra 1998 in je namenjena otrokom od 2. leta dalje. Med njenimi temeljnimi usmeritvami so spodbujanje branja in pripovedovanja s posebno pozornostjo izvirnemu slovenskemu leposlovju, ilustraciji in glasbi za otroke, spodbujanje otroške ustvarjalnosti ter socialno učenje in vzgoja za strpno sobivanje.

Kot je za STA povedala Maja Žugič, je bila ustanovitev revije pred 20 leti nujna. Tako so predšolski otroci dobili čisto svojo revijo, šolarji v prvem triletju pa imajo Cicibana.

Prva urednica in ustanoviteljica Cicidoja Nataša Bucik pa je zapisala: "Odločitev, da predšolskim otrokom ponudimo posebno revijo, Ciciban pa namenimo le šolarjem, je bila takrat pogumna, a se je že kmalu pokazalo, da je bila prava. Cicido je bil sprejet z navdušenjem, med najmlajšimi, vzgojiteljicami in vzgojitelji ter starši."

Ciciban in Cicido za pozornost mladih bralcev tekmujeta predvsem z internetom in pametnimi telefoni

Ciciban je imel najvišje naklade v 80. letih minulega stoletja - skoraj 100.000 izvodov. To je po besedah Maje Žugič pomenilo, da je imel vsak otrok v šoli (od prvega do četrtega razreda) in mali šoli svoj izvod revije. Učiteljice so takrat v roke raje jemale Cicibane kot pa učbenike, ki so bili v nekem obdobju zastareli.

Vendar pa učbeniki in delovni zvezki že dolgo niso več suhoparni in neprivlačni, poleg tega se jim je pridružila še vrsta drugih medijev in oblik posredovanja znanja: splet in učni portali, umetniški, poučni in dokumentarni filmi, na voljo je bistveno več bogato ilustriranih in s fotografijami opremljenih knjig. Zato je danes Ciciban precej bolj družinska kot šolska revija, z občutno nižjimi nakladami. Današnji Ciciban in Cicido imata naročnikov mnogo manj, bralcev pa še vedno več kot 100.000.

Z ustanovitvijo Cicidoja se je sicer naklada porazdelila med obe reviji, nekoliko višjo ima revija Cicido; verjetno tudi zaradi tega, ker imajo predšolski otroci in njihovi odrasli več prostega časa, ki ga še ne okupirajo številne šolske in obšolske dejavnosti, je dodala.

Danes je sicer na trgu nekaj podobnih revij, a prave konkurence po besedah Maje Žugič Cicido nima. V njegovem literarnem delu je še vedno velik del izvirnih slovenskih besedil, prav posebno pozornost pa namenjajo izvirni slovenski ilustraciji. Tudi pri poljudnih besedilih s strokovnjaki razvijajo izvirne vsebine in ne gre le za prepisovanje iz različnih virov in preoblikovanje takih besedil, da so primerna za otroke. Vsaka številka revije tudi prinese vsaj eno otroško uglasbeno pesem uveljavljenih in mlajših slovenskih skladateljev.

"Je pa naša huda konkurenca vse drugo - televizija, pametni telefoni in splet, ki otrokom ponujajo igrice, veliko možnost izbire, lahko dostopne poljudne vsebine," je dodala.

"Linearno branje kot da je že nekaj zastarelega... A, če si le vzamemo čas za otroka in revijo v naročju, vidimo, da so otroci digitalne dobe še vedno enako željni neposrednega pripovedovanja pravljic, prepevanja z odraslimi, gledanja čarobnih podob na papirju, ki jih je treba spraviti v gibanje z lastno domišljijo...," je še povedala.

Sama meni, da sta reviji v prizadevanjih za mlade bralce sicer uspešni, tudi s pomočjo lepih in vrednih presenečenj - daril za naročnike: DVD-jev z risanimi filmi, CD-jev s pravljicami in pesmicami, zbirkami nalog in slikanicami.

Jubilej bodo obeležili z antologijo

Ob jubileju v uredništvu Cicidoja pripravljajo antologijo Tralala, hopsasa, tu je Cicido doma, ki bo darilo naročnikom. Prinesla bo izbor najboljšega iz dvajsetih letnikov revije in bo izšla v nakladi nekaj več kot 10.000 izvodov. Nenaročnikom bo na voljo v knjižnicah.

Poleg tega bodo ob Cici veselošolski temi Tudi pri nas so pravljice doma septembra razpisali literarni natečaj in novembra še likovni natečaj - Cici umetnije.

Uredništvo revije vsako leto določi ilustratorja, ki naslika naslovnice za celoten letnik. Letošnji, 20. letnik, je ilustrirala Ana Zavadlav. Nastale so slike na pesmi Svetlane Makarovič, ki bodo izšle tudi v knjižni izdaji. Letnik 2018/19 bo ilustrirala Maša Kozjek. Naslovnice se bodo tudi tokrat vsebinsko navezovale na drugo stran revije, kjer se bodo otroci zabavali ob kratkih dopolnjevankah in ugankah Jelene Isak Kres.

Septembra bodo ugibali takole: Kraj, kjer je zmeraj na kupe otrok, / pravljic in pesmic in pisanih žog, / manjši capljajo, brbljajo, cmokajo, / večji pa vsi se veselo igrajo.