Turizem 15.7.2018 10:48

"Speča" Vipavska dolina vabi z rekreacijo in kulturo

Renče-Vogrsko, 15. julija - Vipavska dolina še vedno velja za spečo lepotico, ki jo obiskovalci šele odkrivajo. Za njeno prebuditev in turistični razvoj si v dolini prizadevajo z vse več aktivnostmi, med novostmi so supanje in izposoja koles. Festival Lakeness bo ob tem prihodnji mesec vabil tudi z glasbeno ponudbo.

Bukovica, kulturni dom. Novinarska konferenca festivala Lakeness. Foto: Rosana Rijavec/STA

Bukovica, kulturni dom.
Novinarska konferenca festivala Lakeness.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Bukovica, kulturni dom. Novinarska konferenca festivala Lakeness. Goran Miškulin in Andraž Furlan ob podpisu pogodbe za sponzorstvo festivala Lakeness. Foto: Rosana Rijavec/STA

Bukovica, kulturni dom.
Novinarska konferenca festivala Lakeness.
Goran Miškulin in Andraž Furlan ob podpisu pogodbe za sponzorstvo festivala Lakeness.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Vipavska dolina. Vipavska dolina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Vipavska dolina.
Vipavska dolina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vipavska dolina je svojo prepoznavnost v svetu nedavno okrepila z uvrstitvijo med top destinacije po izboru zbirke vodnikov Lonely Planet. Na pričakovani povečan obisk turistov se odziva tudi zasebna pobuda, ki ponuja tako namestitvene zmogljivosti, adrenalinska, kulinarična in enološka doživetja ter tudi otroške programe.

Enotno turistično promocijo doline v ajdovskem Turistično-informacijskemu centru medtem spodbujajo tako, da so pripravili logotipa Best in Europe in Vipavske doline. Ponudniki jih lahko uporabljajo tako v elektronski obliki kot v obliki nalepk.

Najnovejša ponudba v spodnji Vipavski dolini je sicer supanje po reki Vipavi. Ponudili ga bodo tudi obiskovalcem festivala Lakeness, ki ga mladi iz Društva mladih Renče-Vogrsko pripravljajo že petič zapored, potekal pa bo med 16. in 19. avgustom. Čeprav gre za novo ponudbo, so v sup centru v Renčah zadovoljni s povpraševanjem.

"Nekateri želijo supati v spremstvu po Vipavi, drugi si le izposodijo supe in gredo na Sočo ali do morja. Povpraševanja je vedno več, zadovoljni pa smo, da prihajajo k nam prav vse generacije, tudi celotne družine," je za STA povedal predsednik Društva Mladi Renče-Vogrsko Andraž Furlan.

Obiskovalcem je na voljo tudi nova kolesarska ponudba - izposodijo si lahko električna in gorska kolesa, odločijo se lahko tudi za vodene kolesarske ture po Vipavski dolini in okolici. Vse številnejšim obiskovalcem Vipavske doline so na voljo tudi pohodniške ture, dolina pa je priljubljena tudi med gastronomskimi in vinskimi navdušenci.

Sicer bo Lakeness festival ponudil številne glasbene, kulinarične in druge dogodke.