Startupi 5.7.2018 11:55

Znani slovenski finalisti tekmovanja ClimateLaunchpad 2018

Ljubljana, 5. julija - Na državnem finalu natečaja poslovnih idej s področja zelenih tehnologij ClimateLaunchpad je svoje poslovne načrte predstavilo šest slovenskih ekip. Žirijo je najbolj prepričala ekipa Trilobit, drugo mesto si je prisvojila ekipa Planetcare, tretja pa je bila ekipa Milkywaste. Vse tri se bodo udeležile svetovnega finala, ki bo novembra na Škotskem.

Ljubljana, Tehnološki park Ljubljana. Na državnem finalu natečaja poslovnih idej s področja zelenih tehnologij ClimateLaunchpad so zmagale ekipe Trilobit, Planetcare in Milkywaste. Foto: Tehnološki park

Ljubljana, Tehnološki park Ljubljana.
Na državnem finalu natečaja poslovnih idej s področja zelenih tehnologij ClimateLaunchpad so zmagale ekipe Trilobit, Planetcare in Milkywaste.
Foto: Tehnološki park

Zmagovalna ekipa Trilobit je prepričala z idejo za sistem za avtomatsko ločevanje barvnih kovin, drugouvrščeni Planetcare s filtrom za pralne stroje, ki ujame mikrovlakna, preden se izločijo v odpadno vodo in morje, tretjeuvrščeni Milkywaste pa z biorazgradljivo jedilno plastika iz mlečnih proteinov.

Vse tri ekipe se bodo udeležile svetovnega finala, ki bo 1. in 2. novembra na Škotskem. Zmagovalec velikega finala bo prejel 10.000 evrov, druga nagrada je 5.000 evro, tretja pa 2.500 evrov. Najboljših 10 ekip pa bo sprejetih v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje startup podjetij na področju čistih tehnologij.

ClimateLaunchpad je največje tekmovanje zelenih poslovnih idej in poteka v 45 državah. Odkriva skoraj 1000 novih idej na področju čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam in pomaga ambicioznim podjetnikom spremeniti idejo v globalen posel.

Natečaj ClimateLaunchpad organizira Climate-KIC, vodilna pobuda EU na področju inovacij za boj proti podnebnim spremembam. Državno tekmovanje, ki je potekalo 21. junija v Ljubljani, pa je organiziral Tehnološki park Ljubljana v sodelovanju s Centrom odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) in Kemijskim inštitutom Ljubljana.