5.7.2018 11:46

Doktorski študenti in raziskovalci pozivajo k zavrnitvi predloga direktive o avtorskih pravicah

Ljubljana, 5. julija - Evropski svet doktorskih študentov in mladih raziskovalcev (Eurodoc) ugotavlja, da bo predlog direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, o katerem bodo evropski poslanci odločali danes, zavrl prehod v odprto znanost ter otežil raziskave in inovacije v Evropi. Poslance v odprtem pismu pozivajo, da predloga ne podprejo.

Ljubljana. Evropski svet doktorskih študentov in mladih raziskovalcev (Eurodoc). Foto: STA

Ljubljana.
Evropski svet doktorskih študentov in mladih raziskovalcev (Eurodoc).
Foto: STA

Kot je za STA povedala Ana Slavec, članica upravnega odbora slovenskega društva doktorskih študentov in raziskovalcev na začetku kariere Mlada akademija ter članica Eurodoca, je uredba za področje znanosti in raziskovanja problematična, ker je v nasprotju z njihovimi prizadevanji za odprto znanost, ki stremi k bolj transparentnemu in dostopnemu procesu oblikovanja znanstvenih spoznanj.

Predlog direktive je po mnenju Slavčeve v nasprotju s cilji Evropske unije v zvezi z odprtim dostopom in odprtimi podatki, ki sta dva izmed glavnih stebrov odprte znanosti. Njeno sprejetje bi zato pomenilo velik korak nazaj na tem področju.

V odprtem pismu Evropskemu parlamentu Eurodoc izraža močno zaskrbljenost glede 3., 11., in 13. člena. Ti po mnenju Eurodoca neutemeljeno omejujejo besedilno in podatkovno rudarjenje v avtorskopravno zaščitenih delih, pretirano razširjajo pravice založnikov tiskovin do spletne uporabe tiskanih vsebin ter vsiljujejo obvezne zahteve po avtorizaciji ali samodejnem filtriranju vsebin pred nalaganjem na splet.

Po besedah članice upravnega odbora Mlade akademije Tee Romih bosta predvsem 3. in 13. člen nediskriminatorno prizadela raziskovalno dejavnost v vseh članicah EU. Za Slovenijo in druge države s skromnejšimi znanstvenimi proračuni pa je nevaren predvsem 11. člen o zaščiti tiskanih publikacij pred digitalno uporabo.

"V državah, kjer zmanjkuje denarja za plače znanstvenikov in raziskovalno opremo, ne moremo pričakovati, da se bo čudežno našel denar za plačevanje uporabe virov, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Pri tem bodo zopet najbolj prizadeti mladi, ki morajo predelati veliko literature, da so sploh v koraku s svojim področjem," je dejala Romihova.

S tem se bodo po mnenju Romihove ustvarili dodatni časovni in drugi pritiski na mlade znanstvenike, ki bodo svoje vire primorani iskati le še v knjižnicah ali pa se posluževati nezakonitih rešitev, kot je paltforma sci-hub.

Evropski svet doktorskih študentov in mladih raziskovalcev je zveza nacionalnih združenj, ki zastopa doktorske kandidate in mlade raziskovalce v 28 državah širom Evrope. Je nepridobitna organizacija s sedežem v Bruslju ter glavni deležnik več kot milijona evropskih raziskovalcev na začetku kariere, ki predstavljajo večino raziskovalcev ter so v središču raziskav in inovacij.