#družba 14.6.2018 11:18

Lani dokončanih manj stavb in več stanovanj

Ljubljana, 14. junija - V Sloveniji je bilo lani dograjenih 6588 stanovanjskih in nestanovanjskih stavb, kar je za dva odstotka manj kot predlani. Lani se je gradilo 9432 stanovanj, od tega jih je bilo do konca leta dograjenih 3044 ali dva odstotka več kot predlani, je danes objavil statistični urad.

Ljubljana. Gradbeništvo, gradnja, gradbišče, delavec. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gradbeništvo, gradnja, gradbišče, delavec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Skupna površina vseh dograjenih stavb je lani dosegla nekaj manj kot 1,5 milijona kvadratnih metrov, kar je za pet odstotkov več kot predlani. Površina stanovanjskih stavb je bila manjša za tri odstotke, površina nestanovanjskih stavb pa večja za 13 odstotkov.

Fizične osebe so lani zgradile 5668 stavb, pravne pa nekaj manj kot 920. Fizične osebe so največji del sredstev investirale v gradnjo enostanovanjskih stavb, pravne osebe pa v gradnjo industrijskih stavb in skladišč.

Lani je skupna površina dokončanih stanovanj znašala skoraj 441.000 kvadratnih metrov, kar je za dva odstotka manj kot predlani. Površina dokončanih stanovanj v enostanovanjskih stavbah je merila povprečno 160 kvadratnih metrov ali dva odstotka manj, površina dokončanih stanovanj v večstanovanjskih stavbah pa je merila povprečno 82 kvadratnih metrov ali 10 odstotkov manj, kot je ta merila predlani.

Največ ali 23 odstotkov stanovanj je bilo lani dograjenih v osrednjeslovenski regiji, najmanj ali dva odstotka vseh v zasavski statistični regiji. Med občinami v osrednjeslovenski regiji so po številu dokončanih stanovanj izstopale Ljubljana, Vrhnika in Ivančna Gorica.