Podjetja 14.6.2018 10:56

Z Mbills Cash do gotovine na Petrolovih prodajnih mestih

Ljubljana, 14. junija - Petrol in finančno-tehnološko podjetje Mbills sta predstavila novo storitev Mbills Cash, ki omogoča vplačilo gotovine v mobilno denarnico Mbills in izplačilo gotovine iz nje na vseh Petrolovih prodajnih mestih. Bankomati s tem tako niso več edini vir gotovine, so danes sporočili iz Petrola in Mbills.

Ljubljana. Mbills. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mbills.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Vizija je uporabnikom omogočiti plačevanje s telefonom kjerkoli, kadarkoli, komurkoli. Nova storitev omogoča pretvorbo med elektronskim in fizičnim denarjem 24 ur na dan, sedem dni v tednu, torej tudi v času, ko bančni promet ne obratuje. Družbi sta ob tem izkoristili dejstvo, da so Petrolova prodajna mesta razvejana po vsej Sloveniji in odprta praktično ves dan.

"V Petrolu si že več let prizadevamo uvajati tudi rešitve, ki niso odvisne od bančnega sistema in sledijo digitalizaciji ter inovativnim poslovnim modelom. S tem Petrol ne želi postati banka, želimo pa najnovejše storitve, ki jih omogoča finančna tehnologija, skupaj s partnerji, ponuditi uporabnikom. Verjamemo, da lahko pri tem uspešno sodelujemo tudi z bankami," je pojasnil predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik.

Čeprav se v podjetju Mbills zavzemajo za strategijo brezgotovinskega in brezpapirnega plačevanja, se zavedajo, da se v družbi še vedno veliko uporablja gotovina. Po podatkih Evropske centralne banke iz novembra 2017 je v Sloveniji še vedno skoraj 80 odstotkov plačil izvedenih z gotovino.

"Gotovina se popolnoma ne bo umaknila, kot tudi internet ni izrinil televizije, radia in tiska, a razmerje med uporabo gotovine in brezgotovinskega plačevanja se bo zagotovo spremenilo," je ocenil direktor podjetja Mbills Primož Zupan in pojasnil: "Zato je naš cilj reševati aktualne potrebe, podpirati sodobno miselnost in življenjski stil novodobnih potrošnikov."

V Mbills so izpostavili, da želijo z bankami sodelovati. "Mbills omogoča, da se uporabniki Mbills na svoj transakcijski račun pri banki povežejo tako, da se vsako plačilo izvede neposredno s transakcijskega računa. Pri tem smo pripravljeni z bankami deliti prihodek," je dejal ustanovitelj Mbills Matjaž Čadež in dodal, da je storitev dobrodošla tam, kjer ni bankomatov, in za tiste, ki nimajo bančne plačilne kartice.

Petrol in Mbills sta novo platformo Petrol Mbills, ki predstavlja naslednico pred dvema letoma predstavljene storitve za mobilno plačevanje Hal Mbills, predstavila v začetku lanskega decembra. Takrat je Petrol z nakupom 76-odstotnega lastniškega deleža tudi lastniško vstopil v podjetje Mbills.