Turizem #družba 4.5.2018 5:00

Z urbanimi sprehodi Jane's Walk o pomenu pešcem prijaznih mest

Ljubljana, 4. maja - Te dni po slovenskih mestih potekajo urbani sprehodi Jane's Walk. Sprehodi so del globalne akcije, v kateri letos sodeluje 245 mest v 43 državah, med njimi tudi 23 slovenskih. Izpostavljajo pomen hoje in pešcem prijaznih mest ter poudarjajo njen pomen za vitalna mesta in povezane lokalne skupnosti, so sporočili z Inštituta za politike prostora.

Ljubljana. Sprehajališče, sprehod, sprehajanje, narava, park, prebivalci. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sprehajališče, sprehod, sprehajanje, narava, park, prebivalci.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Urbani sprehodi Jane's Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu hoje po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora. Organizirajo in vodijo jih prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna.

Kot so zapisali organizatorji, vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika hoje, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja. Zaželeno je tudi sodelovanje predstavnikov občine, ker se tako lahko ugotovitve s sprehodov hitreje prenesejo do odgovornih.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 podpira Inštitut za politike prostora. V preteklih sedmih letih je potekalo že 122 sprehodov, ki se jih je udeležilo več kot 2500 sprehajalcev. Ključno vlogo pri izvedbi sprehodov imajo lokalne nevladne organizacije in posamezniki.

V Sloveniji je letos napovedanih 31 sprehodov v 23 mestih in mestecih, kar je največ doslej. Večina sprehodov bo potekala sočasno z globalno akcijo, ki poteka od 4. do 6. maja. Dva sprehoda sta tako potekala že v preteklem tednu, v četrtek pa so se v okviru akcije sprehajali po Celju.

Pobuda Jane's Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009. Posvečena je Jane Jacobs, urbani teoretičarki in aktivistki, ki je pred skoraj 60 leti s knjigo Umiranje in življenje velikih ameriških mest postavila temelje sodobnemu razumevanju mest.