#družba 27.4.2018 8:53

Severnoprimorske občine spodbujajo E-mobilnost

Miren, 27. aprila - Pet severnoprimorskih občin - Nova Gorica, Kanal, Ajdovščina, Divača in Miren-Kostanjevica - bo z majem vzelo v poslovni najem električne avtomobile, do katerih so prišle na pobudo Javnega zavoda za turizem Občine Miren-Kostanjevica in ob pomoči Goriške lokalne agencije Golea in Petrola.

Ljubljana. Polnjenje električnega avtomobila. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Polnjenje električnega avtomobila.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sedaj upajo, da bodo za projekt in s tem najem električnega avtomobila navdušili še kakšno primorsko občino, je na torkovi novinarski konferenci povedala direktorica zavoda Ariana Besednjak Suhadolnik.

Ideja o skupni akciji primorskih občin za e-mobilnost je zaživela v okviru projekta CitiEnGov, s katerim želi EU pospešiti trajnostni razvoj in zeleni turizem. Stroški priprave projekta so pokriti iz tehnične pomoči Elena, za zeleno e-mobilnost pa je namenjenih 2,25 milijona evrov.

Občine, ki bodo imela električna vozila v triletnem poslovnem najemu, kasneje pa jih lahko odkupijo, želijo z zelenim zgledom navdušiti svoje občane, podjetja, zlasti pa mlade, da zmanjšajo ogljični odtis. Župani sodelujočih občin bodo električna vozila prevzeli na prvomajski prireditvi v Opatjem selu.

Vsaka izmed občin bo vozilo namenila drugemu namenu. V Občini Ajdovščina ga bodo namenili prevozu starejših oseb po njihovih opravkih, saj je javni prevoz posebno s podeželja v mesto in obratno zelo redek. V podobne namene bodo električno vozilo uporabljali v Občini Divača, kjer bodo v okviru projekta Sopotnik brezplačno prevažali starejše ljudi.

V Mestni občini Nova Gorica bodo električno vozilo uporabljali mestni redarji in inšpektorji. Občina Miren-Kostanjevica bo tako pridobljeno vozilo namenila oskrbovalkam, ki skrbijo za starejše občane na domu. V Občini Kanal ob Soči pa bo električno vozilo sploh prvo v občinskem voznem parku in bo namenjeno za službene poti občinske uprave.

Za večjo prepoznavnost bodo električne avtomobile označili z grbi občin ter s sloganom "Skupaj za zeleno prihodnost".

Električni mobilni prihodnosti bodo posvetili tudi letošnje tradicionalno prvomajsko praznovanje v Opatjem selu. Po nekaj letih prekinitve so se v Občini Miren-Kostanjevica odločili za ponovno organizacijo te prireditve, ki so jo tako domačini kot prebivalci spodnje Vipavske doline že pogrešali.